Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правові колізії в застосуванні фундаментальних прав і свобод: судді ВС долучилися до обговорення актуальних питань

04 червня 2024, 14:38

Якщо є законодавчі колізії, то суди мають долати їх шляхом якісного, одновекторного тлумачення нормативних приписів з позицій розуміння їх змісту та механізму правозастосування. Суди, належно здійснюючи правосуддя, долають правові колізії, проте вони повинні це робити в межах своїх повноважень.

Про це сказав голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович під час Міжнародної науково-практичної конференції «Правові колізії у застосуванні фундаментальних прав та свобод».

Ініціаторка та модераторка заходу – суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Наталія Блажівська зазначила, що тематика конференції є надзвичайно комплексною і дуже важливою для вивчення на шляху гармонізації законодавства України із законодавством Європейського Союзу. Саме досвід наших європейських колег допоможе нам правильно зрозуміти підходи і практики європейських національних судів, а також наднаціональних судових інституцій до подолання правових колізій. Вона висловила сподівання, що обговорення важливих та актуальних питань високопрофесійними учасниками заходу відповідатиме очікуванням щодо ефективності та практичного значення конференції.

Під час заходу учасники поділилися міркуваннями й напрацюваннями щодо актуальних питань, пов’язаних із правовими колізіями. Ішлося, зокрема, про правові джерела фундаментальних прав та свобод, індивідуальні (адміністративні / судові) рішення, які суперечать фундаментальним правам  / порушують їх (з різних джерел), національне законодавство, яке суперечить фундаментальним правам  / порушує їх (з різних джерел), конфлікти між фундаментальними правами у різних правових режимах. Під час конференції учасники також обговорили питання щодо співвідношення права ЄС і національних конституцій, практику ЄСПЛ, справи про вибори, європейські рекомендації щодо судочинства та доброчесності.

Голова КАС ВС зауважив, що проведення таких заходів сприяє тому, щоб судді говорили однією мовою – мовою закону. У національній системі права має формуватися єдина судова практика, тому застосування фундаментальних прав і свобод також має бути однаковим та відповідати міжнародним стандартам і практикам інших демократичних країн світу.

Правові проблеми в аспекті застосування фундаментальних прав і свобод потрібно вирішувати з урахуванням принципу верховенства права, положень КАС України в частині визнання людини, її прав та свобод найвищими цінностями, які визначають зміст і спрямованість держави, з урахуванням дискреції держави щодо визначення порядку й розміру гарантій, зумовлених фінансово-економічними можливостями і становищем у нашій державі. Саме такий підхід, зазначив очільник КАС ВС, забезпечить стабільність конституційного устрою в Україні, системність, непорушність і безперервність дії та верховенства Конституції на всій території України.

Захід організували Верховний Суд, Організація з безпеки і співробітництва в Європі, проєкт ЄС «Право-Justice», Асоціація адміністративних судів, Восьмий апеляційний адміністративний суд та Львівський національний університет імені Івана Франка.

Верховний Суд