Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судову систему потрібно суттєво розвантажити – суддя ВП ВС

21 травня 2024, 17:12

Для Верховного Суду та всієї судової системи теоретичне підґрунтя і розуміння духу закону надзвичайно важливі. Це необхідно, щоб ухвалювати законні та справедливі рішення і усвідомлювати, на які ідеї варто орієнтуватися при здійсненні правосуддя, зокрема в контексті євроінтеграції.

Про це під час Міжнародної науково-практичної конференції «Цивільне судочинство України на шляху до євроінтеграції» зауважив суддя Великої Палати Верховного Суду Олег Ткачук.

Як наголосив суддя, жодна правова система в будь-якій країні світу не налаштована на роботу в умовах агресивної війни, оскільки правила судочинства орієнтовані для застосування в мирному житті. Попри це українська судова система значною мірою змогла пристосуватися до умов повномасштабної війни. Досвід часів ковіду, зокрема, сприяв використанню технологій відеоконференцзв’язку та електронних засобів комунікації під час розгляду багатьох судових справ в умовах воєнного стану. «Навіть у складних умовах за період повномасштабної війни Верховний Суд розглянув близько 200 тис. справ. Це суттєвий показник ефективної роботи касаційного суду, який є свідченням потенціалу найвищої інстанції однієї з гілок державної влади», – додав Олег Ткачук.

Сьогодні перед судовою системою України постало безліч викликів. Багато проблем, пов’язаних із судовим розглядом, пояснюються тим, що із 760 судів, які діяли в Україні до початку війни рф проти України (до 2014 року), тепер в Україні функціонує лише трохи більше від 580 судів. До того ж нині працює трохи більше ніж 4 тис. суддів, що свідчить про гострий кадровий голод. Така нестача суддівських кадрів, унеможливлення роботи самих судових установ через анексію Криму й тимчасову окупацію українських територій росією, відсутність доступу до матеріалів судових справ, які залишилися на тимчасово окупованих територіях, їх знищення внаслідок ворожих обстрілів тощо зумовлюють глобальні проблеми для національного судочинства.

Суддя повідомив, що на розгляді українських судів щороку перебуває близько 4 млн справ, а на кожного суддю – це тисяча справ на рік. На його переконання, такого надмірного навантаження на суддів не має бути. «Потрібно впроваджувати належні досудові процедури, альтернативне вирішення спорів і їх позасудове врегулювання, а також скоротити кількість справ, які стосуються судового контролю за досудовим слідством. Ми повинні суттєво розвантажити судову систему, щоб судді могли здійснювати правосуддя на належному рівні», – акцентував доповідач.

Окрім цього, Олег Ткачук розповів про функціонування Великої Палати Верховного Суду й зазначив, що цей між’юрисдикційний орган є своєрідним «судом справедливості». Оскільки до складу Великої Палати ВС входять судді всіх чотирьох юрисдикцій, то рішення ВП ВС ухвалюються з урахуванням того, як судді неспеціальних юрисдикцій розуміють справедливість. «Судове рішення передусім має бути справедливим. І саме підхід до формування складу ВП ВС та розгляду справ дає змогу ухвалювати справедливі рішення», – узагальнив доповідач.

До участі в заході також долучився суддя ВП ВС Сергій Погрібний.

Конференцію організував Навчально-науковий інститут права КНУ імені Тараса Шевченка.

Фото надані організаторами.

Верховний Суд