Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 13–17 травня 2024 року

20 травня 2024, 15:03

ВРП звернулася до Офісу Генпрокурора з метою притягнення до відповідальності осіб, які вчинили дії, що підривають авторитет правосуддя

ВРП з власної ініціативи прийняла рішення про вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя через факти, встановлені під час розгляду дисциплінарної справи.

Такі факти встановлено під час розгляду дисциплінарної справи стосовно судді Ржищевського міського суду Київської області Козіної С.М., яку відповідно до рішення Другої дисциплінарної палати ВРП притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до неї дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення судді з посади.

Детальніше – за посиланням

ВРП звільнила суддю Великоновосілківського районного суду Донецької області, яка за результатами кваліфікаційного оцінювання визнана такою, що не відповідає займаній посаді

14 травня 2024 року ВРП ухвалила рішення про звільнення Галини Яненко  з посади судді Великоновосілківського районного суду Донецької області на підставі підпункту 4 пункту 16¹ розділу ХV «Перехідні положення» Конституції України.

Рішення ухвалено відповідно до подання з рекомендацією Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, у якому зазначено, що за результатами кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих судів Галина Яненко визнана такою, що не відповідає займаній посаді.

 

П’ятьох суддів звільнено за загальними обставинами

14 травня 2024 року ВРП вирішила звільнити трьох суддів у зв’язку з поданням заяв про відставку, а саме:

  • Прокопчук Тамару Степанівну – з посади судді Третього апеляційного адміністративного суду;

  • Бердія Миколу Антоновича – з посади судді Рівненського міського суду Рівненської області;

  • Денишенко Тамару Олександрівну – з посади судді Вінницького апеляційного суду.

16 травня 2024 року ВРП вирішила звільнити Стана Івана Васильовича з посади судді Закарпатського апеляційного суду у зв’язку з поданням заяви про відставку.

Також ВРП звільнила Вишневу Аліну Володимирівну з посади судді Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у зв’язку з поданням заяви за власним бажанням.

 

Протягом січня – квітня 2024 року звільнено 103 суддів

За загальними обставинами звільнено 92 суддів, а саме:

– у зв’язку з поданням заяв про відставку звільнено 88 суддів;

– у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням звільнено 4 суддів місцевих судів.

За особливими обставинами ВРП звільнено 11 суддів, а саме:

  • за вчинення істотного дисциплінарного поступку – 9;

  • на підставі  підпункту  4  пункту 16¹ розділу XV «Перехідні положення» Конституції України відповідно до подань із рекомендацією ВККСУ – 2.

 

З початку 2024 року ВРП ухвалила внести Президентові України подання про призначення 171 судді

Протягом січня – квітня 2024 року ВРП ухвалила рішення про внесення Президентові України подання про призначення на посади 171 судді до місцевих судів, з них:

138 суддів — до місцевих загальних судів;

19 суддів — до місцевих адміністративних судів;

14 суддів — до місцевих господарських судів.

З початку 2024 року Президент України підтримав подання ВРП про призначення 114 суддів, підписавши 8 травня 2024 року Укази Президента України №№ 285/2024–308/2024.

 

Суддю Черкаського апеляційного суду Володимира Бородійчука тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя на підставі рішення Третьої дисциплінарної палати ВРП

Рішення про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності та застосування до нього дисциплінарного стягнення у вигляді подання про звільнення з посади Третя дисциплінарна палата ВРП ухвалила 15 травня 2024 року.

 

Про створення інтерактивної електронної бази даних судових рішень у справах про воєнні злочини йшлося у ВРП

«В умовах недосконалої правової бази та відсутності сталої судової практики з вирішення спорів про воєнні злочини надзвичайно важливим є створення єдиної інтерактивної електронної бази судових рішень, яка стане допоміжною для суддів, адвокатів, прокурорів, залучених до розгляду таких категорій справ», – зазначив голова ВРП Григорій Усик на координаційній зустрічі з представниками Програми USAID, під час якої обговорювалося спільне бачення реалізації проєкту із упровадження такої бази.

Очільник ВРП зауважив, що питання створення електронної бази потребує обговорення як її структури, наповнення, адміністрування, так і вирішення технічних питань її ведення.

За результатами координаційної зустрічі сторони домовилися створити робочу групу, яка визначить завдання і покрокові етапи для реалізації електронної бази.

 

ВРП висловила зауваження до законопроєкту щодо належної оплати праці державних службовців апаратів судів

ВРП затвердила консультативний висновок щодо проєкту Закону «Про внесення змін до частини шостої статті 150 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» стосовно оплати праці державних службовців апаратів судів», реєстраційний № 11158.

ВРП підтримує законопроєкт № 11158 за умови врахування викладених пропозицій.

Детальніше – за посиланням.

 

ВРП внесе Президентові України подання про призначення 25 суддів до місцевих судів

16 травня 2024 року ВРП ухвалила рішення про внесення подань Президентові України про призначення 25 суддів на посади до місцевих судів.

Перелік – за посиланням.

 

У Вищій раді правосуддя обговорили впровадження правил організації ефективного судочинства

Голова ВРП Григорій Усик, член ВРП Алла Котелевець і представники секретаріату ВРП під час онлайн-зустрічі з представниками українсько-нідерландського проєкту «Судова влада і суспільство в Україні» обговорили питання, пов’язані із застосуванням судами правил організації ефективного судочинства в судах.

Правила розроблено за підтримки цього міжнародного проєкту з метою запровадження найкращих європейських практик судочинства, уніфікації підходів до судочинства українських і європейських судів, застосування європейських принципів організації роботи суду.

Голова ВРП Григорій Усик зазначив, що розроблені міжнародним проєктом правила стануть допоміжними для суддів, які керуються в роботі процесуальними кодексами.

 

Протягом січня – квітня 2024 року ВРП розглянула 49 повідомлень про втручання в професійну діяльність суддів

89 повідомлень про втручання в професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, про дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя, надійшли до ВРП упродовж січня – квітня 2024 року.

З урахуванням повідомлень, які надійшли в попередні періоди, ВРП протягом чотирьох місяців 2024 року розглянула 49 повідомлень суддів.

За результатами розгляду 28 повідомлень про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя ухвалено 27 рішень про вжиття заходів реагування.

ВРП ухвалила 3 рішення з власної ініціативи в межах своїх повноважень про вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

"Юридична практика"