Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

15 років позбавлення волі з конфіскацією майна: вирок громадянину Республіки Білорусь за обвинуваченням у підготовці диверсії на об'єктах енергетичної інфраструктури

20 травня 2024, 11:40

Колегія суддів Кузнецовського міського суду Рівненської області у відкритому судовому засіданні розглянула матеріали кримінального провадження за обвинуваченням громадянина Республіки Білорусь Я. у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 1 статті 14, частиною 2 статті 113 (Диверсія), частиною 1 статті 258-3 (Створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України.        

Судом встановлено, що іноземець у 2014-2017 роках був учасником кількох незаконних збройних формувань так званих «ЛНР/ДНР», у складі яких воював проти України. У 2023 році чоловік входив до артилерійського підрозділу ПВК «Вагнер» та брав участь у бойових діях проти Сил оборони України поблизу м. Бахмут на Донеччині.

За інформацією Кузнецовського міського суду Рівненської області, 11 січня 2024 року бойовик, будучи завербованим агентом ГРУ, незаконно перетнув кордон України, аби на виконання завдання свого куратора підготувати диверсію, яка б знеструмила центральні регіони держави. Зокрема, чоловік мав встановити GPS трекери на об’єктах енергетичної інфраструктури Рівненщини, аби збройні сили РФ отримали точні координати цих об’єктів для подальшого нанесення повітряних ударів.

Чоловіка затримали на території Сарненського району Рівненщини. При собі він мав GPS трекери та стартові пакети мобільного оператора. З метою конспірації своєї злочинної діяльності диверсант використовував підроблений паспорт громадянина України.

Вироком Кузнецовського міського суду Рівненської області від 20 травня 2024 року громадянин Республіки Білорусь Я. визнаний винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 1 статті 14, частиною 2 статті 113, частиною 1 статті 258-3 Кримінального кодексу України, і  йому призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 15 років з конфіскацією майна.

Вирок суду не набрав законної сили.

Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.