Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вирок суду, яким військовослужбовця рф засуджено до довічного позбавлення волі, апеляційний суд залишив без змін

10 травня 2024, 15:15

29 січня 2024 року Чернігівським районним судом Чернігівської області оголошено вирок, яким військовослужбовця рф – командира одного з батальйонів збройних сил рф засудженого на підставі частини 2 статті 28, частин 1 та 2  статті 438 (порушення законів і звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством), частини 1 статті 70 Кримінального кодексу України.

За інформацією Чернігівського районного суду Чернігівської області, що 9 березня 2022 року батальйон під командуванням майора російської армії зайняли село Лукашівка Чернігівського району. Під час обшуків помешкань жителів села військові рф виявили військовослужбовця Збройних Сил України, який припинив брати участь у воєнних діях та мав право на захист як військовополонений. Не дивлячись на це, засуджений К. розстріляв потерпілого з автоматичної зброї під час допиту.

Також військовослужбовці рф незаконно затримали двох місцевих чоловіків та неповнолітнього хлопця. Засуджений К. катував двох чоловіків та неповнолітнього, погрожував їм вбивством, наносив удари, а також імітував їх страту, стріляючи з автомата над головами.

Судовий розгляд у межах даного кримінального провадження здійснювався в порядку спеціального судового провадження (процедура заочного кримінального провадження) за відсутності обвинуваченого, який показань суду не надавав.

Командиру батальйону збройних сил російської федерації суд призначив покарання у виді довічного позбавлення волі.

1 травня 2024 року Чернігівський апеляційний суд, розглянувши апеляційну скаргу захисника С. в інтересах обвинуваченого К. на вирок Чернігівського районного суду Чернігівської області від 29 січня 2024 року, ухвалив: апеляційну скаргу захисника С. в інтересах обвинуваченого К. - залишити без задоволення, а вирок Чернігівського районного суду Чернігівської області щодо К. – без змін.