Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 25–29 березня 2024 року

04 квітня 2024, 10:22
ВРП звільнила сімох суддів у відставку
 
26 березня 2024 року ВРП вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку:
  • Миронець-Мельничук Олену Костянтинівну – з посади судді Київського районного суду міста Полтави;
  • Куштана Бориса Петровича – з посади судді Закарпатського апеляційного суду;
  • Кішкіну Ірину Вікторівну – з посади судді Донецького апеляційного суду (відряджену до Дніпровського апеляційного суду);
  • Куликова Андрія Володимировича – з посади судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду;
  • Карапуту Ліну Володимирівну– з посади судді Деснянського районного суду міста Чернігова.

28 березня 2024 року ВРП вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку:

  • Разюк Галину Павлівну – з посади судді Південно-західного апеляційного господарського суду;
  • Прасолова Володимира Миколайовича – з посади судді Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області.

Суддю Ржищевського міського суду Київської області Світлану Козіну тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя на підставі рішення Другої дисциплінарної палати ВРП

27 березня 2024 року Друга дисциплінарна палата ВРП ухвалила рішення про притягнення судді Ржищевського міського суду Київської області Козіної Світлани Миколаївни до дисциплінарної відповідальності та застосування до неї дисциплінарного стягнення у вигляді подання про звільнення з посади.

ВРП внесе Президентові України подання про призначення п’ятьох суддів до місцевих судів

28 березня 2024 року ВРП ухвалила рішення про внесення подань Президентові України про призначення п’ятьох суддів на посади до місцевих судів:

Сластьон Анни Олегівни – на посаду судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду;

Худенка Андрія Антоновича  – на посаду судді Господарського суду Закарпатської області;

Череватої Вероніки Іванівни – на посаду судді Арцизького районного суду Одеської області;

Кушнір Ганни Вікторівни – на посаду судді Херсонського міського суду Херсонської області;

Омельник Марини Миколаївни – на посаду судді Харківського районного суду Харківської області.

ВРП відтермінувала відновлення роботи Білозерського районного суду Херсонської області

У зв’язку з безпековою ситуацією в Херсонському регіоні 28 березня 2024 року ВРП ухвалила рішення відтермінувати початок відновлення роботи Білозерського районного суду Херсонської області до 1 червня 2024 року.

Херсонський міський суд Херсонської області продовжить розгляд справ, які надійшли на розгляд цього суду до 31 травня 2024 року включно.

Маємо вже зараз напрацювати бачення майбутнього судової влади

Про це зазначив голова ВРП Григорій Усик під час заходу «Дискусія про новочасні виклики для судової влади: розбудова інституційної спроможності в умовах воєнного стану та поствоєнного періоду».

Григорій Усик нагадав, що у 2023 році ВРП набула статусу спостерігача Європейської мережі рад правосуддя.

«Це надзвичайно важливе рішення на шляху інтеграції України до Європейського Союзу. Отримання цього статусу дало унікальну можливість контактувати із представниками більш ніж двадцяти рад правосуддя країн ЄС та країн – кандидатів на вступ до ЄС. У нас є можливість вивчати європейський досвід та ділитися власним досвідом з усього спектру питань, пов’язаних із діяльністю судової влади, з метою підвищення ефективності її роботи та забезпечення прав людини в Україні», – сказав очільник Ради.

Він також звернув увагу на необхідність оновлення мережі судів.

«Затвердження оновленої мережі судів дасть можливість чітко визначити кількісний склад судів, їх спеціалізацію, що дасть змогу оптимізувати навантаження суддів», – зазначив Григорій Усик.

ВРП внесла 55 подань Президентові України про призначення суддів

Судова влада України виконала дві із семи рекомендацій у межах переговорного процесу на шляху до повноправного членства в Європейському Союзі. А саме: у січні 2023 року сформовано повноважний склад ВРП; 1 червня 2023 року ВРП призначила повноважний склад ВККСУ. Таким чином було розблоковано роботу ключових органів із формування суддівського корпусу.

Під час заходу «Дискусія про новочасні виклики для судової влади: розбудова інституційної спроможності в умовах воєнного стану та поствоєнного періоду» голова ВРП Григорій Усик звернув увагу на кадрову кризу в апаратах судів, що прямо пов’язано із неналежним рівнем оплати праці працівників апаратів місцевих та апеляційних судів, що призводить до втрати професійних спеціалістів, плинності кадрів та ускладнення заповнення вакантних посад, відповідно неукомплектованості штату апаратів судів.

Детальніше за посиланням.

Судова система робить все для того, щоб самоочиститися, і відповідно, максимально ефективно реагує на порушення, які дискредитують судову владу

На цьому наголосив голова ВРП Григорій Усик під час заходу «Дискусія про новочасні виклики для судової влади: розбудова інституційної спроможності в умовах воєнного стану та повоєнного періоду».

З моменту відновлення повноважності ВРП надійшло 44 клопотання Офісу Генерального прокурора про тимчасове відсторонення (28) та продовження строку тимчасового відсторонення (16) суддів від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням судді до кримінальної відповідальності. ВРП ухвалила 26 рішень про задоволення і 13 рішень про часткове задоволення цих клопотань.

ВРП також ухвалено 16 рішень про надання згоди на утримання судді під вартою.

Детальніше за посиланням.

Основи збереження та посилення інституційної спроможності судової влади – у фокусі дискусії про новочасні виклики для судової влади

Під час першої панельної дискусії, що відбулася 29 березня 2024 року за ініціативи ВРП та за підтримки Проєкту ЄС «Право-Justice», учасники обговорили загальну візію розвитку судової системи в умовах євроінтеграції. Зокрема, очільники та представники органів судового врядування і самоврядування, Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та Конституційного Суду України обговорили проблеми судової влади в умовах війни та шляхи їх подолання, налагодження діалогу між гілками влади та законодавче забезпечення розвитку судової влади, а також питання розбудови системи судоустрою України, запровадження нової мережі судів, відновлення судочинства на деокупованих територіях України тощо.

Детальніше за посиланням.

Інституції судової влади та громадськість зацікавлені в якнайшвидшому подоланні дефіциту кадрів у судах

На цьому наголошували спікери другої панелі «Суддівська кар’єра: подолання кадрової кризи» під час заходу «Дискусія про новочасні виклики для судової влади: розбудова інституційної спроможності в умовах воєнного стану та повоєнного періоду».

Детальніше за посиланням.

У Вищій раді правосуддя обговорили проблемні питання забезпечення сталості та єдності практики розгляду дисциплінарних скарг

Обговоренню теми «Дисциплінарна відповідальність суддів і прокурорів: забезпечення сталості та єдності практики» була присвячена третя панель дискусії в межах заходу, проведеного за ініціативи ВРП та за підтримки Проєкту ЄС «Право-Justice».

Очільники та представники органів судового врядування і самоврядування, Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, Верховного Суду, Конституційного Суду України, експерти міжнародних проєктів та громадських організацій, зокрема, обговорювали питання створення служби дисциплінарних інспекторів, мінімізації ризиків для авторитету правосуддя через прояви негативної поведінки суддів чи прокурорів, пріоритетності розгляду дисциплінарних скарг тощо.

Детальніше за посиланням.

"Юридична практика"