Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась зустріч представників НШСУ та Міжнародного Комітету Червоного Хреста

15 березня 2024, 08:16

14 березня 2024 року проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна провела робочу зустріч з представниками Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) – координатором юридичного відділу Делегації МКЧХ в Україні Яном Рьомером та радницею з правових питань Делегації МКЧХ в Україні Юлією Оліферко з метою визначення можливих напрямів подальшої співпраці.

Участь у зустрічі від НШСУ також взяли начальниця відділу Тетяна Фулей, заступниця начальника відділу Вікторія Семенюк та провідна наукова співробітниця Юлія Найденко.

Під час зустрічі Наталія Шукліна та Тетяна Фулей поінформували представників МКЧХ, що над тематикою міжнародного гуманітарного права та розробкою відповідних курсів для суддів НШСУ працює з 2017 р. у співпраці в Програмою USAID реформування сектору юстиції “Нове правосуддя”. Цей курс був успішно апробований та викладався у регіональних відділеннях НШСУ. Після повномасштабного вторгнення НШСУ у співпраці з суддівськими школами європейських держав, проєктами міжнародної технічної допомоги провела чимало вебінарів, тренінгів та інших заходів для суддів задля посилення їхньої спроможності розглядати міжнародні злочини, у т.ч. воєнні злочини.

Ян Рьомер цікавився труднощами щодо тлумачення статті 438 Кримінального Кодексу України (порушення законів та звичаїв війни) та викликами, які пов’язані з застосуванням міжнародного гуманітарного права, а також потребами представників українського суддівського корпусу у вивченні міжнародного гуманітарного права.

Учасниками зустрічі було обговорено можливі напрями співпраці Міжнародного Комітету Червоного Хреста та Національної школи суддів України з питань можливості для МКЧХ ділитися своєю експертизою для підтримки суддівського корпусу у подальшому практичному застосуванні міжнародного гуманітарного права в судовому процесі. Зокрема, МКЧХ зацікавлений у проведенні для суддів низки тренінгів та експертних дискусій  щодо застосування міжнародного гуманітарного права.

Національна школа суддів України