Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд обрав запобіжний захід мешканцю Херсонщини, підозрюваному у добровільному зайнятті посади в воєнізованому формуванні, т.зв. «ДНР»

13 березня 2024, 16:33

У Центральному районному суді м.Миколаєва розглянуто клопотання про застосування запобіжного заходу щодо мешканця одного з сіл Станіславської ОТГ, Херсонської області, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 7 статті 111-1 Кримінального кодексу України.

Відповідно до матеріалів клопотання, в період тимчасової окупації села, де він мешкав, чоловік погодився на пропозицію надавати допомогу у веденні бойових дій іррегулярному збройному формуванню, так званої «ДНР». В подальшому, він приймав участь у чергуванні на блок-постах, встановлених окупантами на виїздах/в’їздах до населеного пункту, зокрема перебуваючи у формі російського зразка та зі зброєю. Там підозрюваний проводив, так звані «фільтраційні заходи», з метою виявлення учасників АТО, представників спротиву, українського підпілля.

Окрім цього, підозрюваний, відповідно до матеріалів клопотання, надавав представникам країни-агресора адреси військовослужбовців ЗСУ, учасників АТО, осіб, які надавали допомогу Силам оборони України, що в подальшому призвело до їх незаконного затримання. Також чоловік брав безпосередню участь в обшуках, протизаконному вилученні майна осіб, які виїхали на підконтрольну Україні територію.

Заслухавши думки сторін та дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшла висновку про обґрунтованість підозри у вчиненні кримінального правопорушення, що підтверджується, зокрема протоколами допиту більш ніж 20 свідків. Окрім цього, слідчий суддя дійшов висновку, що наведені у клопотанні ризики переховування від суду, здійснення впливу на свідків, вчинення інших кримінальних правопорушень, доведені прокурором в суді

За такого, слідчий суддя постановила застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, без визначення розміру застави.