Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Друга Дисциплінарна палата ВРП внесла подання про звільнення з посади судді Купіна В.В, який обвинувачується у співпраці з окупантами

13 березня 2024, 16:24

13 березня 2024 року Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя ухвалила рішення про притягнення судді Балаклійського районного суду Харківської області Купіна В.В до дисциплінарної відповідальності та застосування до нього дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади.

Докази, які містять матеріали дисциплінарної справи свідчать, що після окупації міста Балаклія суддя та голова Балаклійського районного суду Харківської області Купін В.В. добровільно перейшов на бік ворога, погодився співпрацювати з представниками збройних сил російської федерації, надавати їм допомогу в підривній діяльності проти України, виконувати незаконні завдання щодо становлення окупаційної влади. Він зайняв посаду «исполняющего обязанности заместителя начальника управления – начальника отдела юридического сопровождения» у незаконному самопроголошеному органі влади під назвою «временная гражданская администрация Харьковской области», та приступив до виконання обов’язків.

Наразі здійснюється судове провадження на підставі обвинувального акта за обвинуваченням Купіна В.В. у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 111 Кримінального кодексу України.

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що дисциплінарний проступок судді характеризується особливою тяжкістю, оскільки посягає на основоположні цінності, на яких ґрунтується судова система та які є важливими для кожної держави загалом. Наслідком таких дій є підрив авторитету правосуддя та суспільної довіри до суду.

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя вважає, що дисциплінарним стягненням, пропорційним вчиненому дисциплінарному проступку, передбаченому пунктом 3 частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», може бути лише застосування до судді дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення судді з посади.

Вища рада правосуддя