Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рада суддів України інформує. З 15 осіб, які виявили намір стати суддями КСУ від з'їзду суддів України, участь у співбесідах взяли 8 кандидатів

13 березня 2024, 16:06

Дорадча група експертів провела співбесіди з усіма кандидатами на посаду судді Конституційного Суду України. З 2 по 8 березня в Києві Дорадча група експертів провела співбесіди з 29 кандидатами на посаду судді Конституційний Суд України в рамках оцінювання їхньої відповідності критеріям високих моральних якостей.

Всі співбесіди транслювалися наживо на ресурсах Дорадчої групи експертів та Конституційного Суду України в режимі реального часу, також на сторінці ДГЕ збережені записи всіх співбесід.

З 15 осіб, які виявили намір обійняти посаду судді Конституційного Суду України і яким Рада суддів України встановила відповідність документів та допустила до конкурсного відбору, участь у співбесідах на предмет оцінювання їхньої відповідності критеріям високих моральних якостей взяли 8 осіб.

Семеро претендентів припинили участь в конкурсних процедурах за власним бажанням. Серед них:

  • Блажівська Оксана Євгеніївна – суддя Господарського суду міста Києва (7 березня 2024 року);
  • Ігнатенко Вадим Миколайович – суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду (26 лютого 2024 року);
  • Коровайко Олександр Іванович – голова Херсонського апеляційного суду (6 березня 2024 року);
  • Мартєв Сергій Юрійович – суддя Великої Палати Верховного Суду (1 березня 2024 року);
  • Панченко Наталія Дмитрівна – суддя Київського окружного адміністративного суду (3 березня 2024 року);
  • Печений Олег Петрович – доцент кафедри цивільного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (2 березня 2024 року);
  • Прокопенко Олександр Борисович – суддя Верховного Суду (1 березня 2024 року).

Дорадча група експертів нагадує, що протягом п’ятнадцяти днів з моменту проведення співбесіди з усіма кандидатами, ДГЕ проводить оцінку кандидатів за критерієм високих моральних якостей.

У підсумку, кандидати отримають від ДГЕ оцінку "відповідає" або "не відповідає". Кандидати, які отримають оцінку "не відповідає" за критерієм високих моральних якостей вважаються такими, що не пройшли відповідний етап та припинять участь в конкурсі.

Кандидати, які на етапі оцінки моральних якостей отримають оцінку “відповідає”, потраплять до наступного етапу конкурсного відбору – оцінки рівня компетентності.

Важливо! Якщо оцінку “відповідає” отримає менше ніж дві особи на одну вакантну посаду, то оголошується новий конкурсний відбір на відповідну вакантну посаду.

Рада суддів України нагадує, що за квотою з'їзду суддів України потрібно призначити двох суддів Конституційного Суду України. Відповідно, на час проведення з'їзду суддів України, де голосуватиметься за суддів КСУ, на одну вакантну посаду має претендувати не менше двох осіб.

Зазначимо, Дорадча група експертів проводить конкурсні процедури для кандидатів на посаду судді КСУ, які допущені до конкурсного відбору Радою суддів України (з'їздом суддів України) та Верховною Радою України.

Рада суддів України