Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стан виконання рішень ЄСПЛ та заходи, спрямовані на їх виконання, обговорили під час візиту представників судової влади України до інституцій Ради Європи

13 березня 2024, 15:30

Попри війну Україна продовжує вживати заходів на виконання рішень Європейського суду з прав людини.

Днями українська делегація відвідала з робочим візитом м. Страсбург (Франція). До складу делегації ввійшли член Вищої ради правосуддя Сергій Бурлаков, керівник секретаріату Вищої ради правосуддя Михайло Шумило, суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Олександра Яновська, перший заступник керівника Апарату – керівник департаменту аналітичної та правової роботи ВС Расім Бабанли, заступник Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Руслан Сидорович, а також Уповноважена у справах ЄСПЛ Маргариту Сокоренко.

На запрошення Департаменту з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини Ради Європи представники Вищої ради правосуддя, Верховного Суду, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини провели із представниками секретаріату ЄСПЛ, Європейської комісії з питань ефективності правосуддя, Європейської комісії «За демократію через право» та відділу програм співробітництва Генерального Директорату з прав людини та верховенства права експертні консультації щодо стану виконання рішень ЄСПЛ.

Зокрема, під час консультацій обговорювали заходи, спрямовані на виконання рішень у групі справ «Олександр Волков проти України» в контексті Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з Рішенням Конституційного Суду України від 18 лютого 2020 року  № 2-р/2020 щодо забезпечення безперервності здійснення правосуддя найвищим судом у системі судоустрою України», згідно з яким судді Верховного Суду України, обрані на посади до дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», продовжують здійснювати свої повноваження як судді Верховного Суду.

Представники Вищої ради правосуддя поінформували про вжиття додаткових заходів індивідуального характеру, які спрямовані на відновлення порушених прав, а саме розгляд членами Ради матеріалів справ заявників у справах ЄСПЛ «Куликов та інші проти України», «Гуменюк та інші проти України», а також про вжиття заходів загального характеру, зокрема відновлення дисциплінарної функції Вищої ради правосуддя та створення служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя тощо.

Член ВРП Сергій Бурлаков окреслив низку важливих для судової системи питань, які потребують вирішення. Зокрема, вказав на необхідність розроблення нової мережі судів, врегулювання питання строків дисциплінарного провадження, строків притягнення до дисциплінарної відповідальності у контексті практики ЄСПЛ, вирішення проблеми надмірного навантаження суддів, оновлення підходів до визначення дисциплінарних проступків, передбачених статтею 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», тощо. Крім того, розповів про стан розгляду дисциплінарних справ щодо суддів, які надійшли після ухвалення рішення ЄСПЛ.

Михайло Шумило поінформував про комплексні заходи, вжиті Радою для формування нової структури – служби дисциплінарних інспекторів – та  забезпечення проведення прозорого і відкритого конкурсу. У презентації він представив повноваження, структуру служби, основний функціонал її керівника та безпосередньо дисциплінарного інспектора. Наголосив, що принципи формування та організаційні засади функціонування служби забезпечать високий рівень її незалежності та автономності.

Під час консультацій визначено подальші кроки для запровадження стандартів Ради Європи у сфері правосуддя в Україні. Ішлося, зокрема, про дисциплінарну практику, розвиток суддівської кар’єри й поточні конкурсні процедури добору суддів, а також про заходи, спрямовані на подолання проблеми надмірної тривалості розгляду справ у судах.

Зустріч із суддею ЄСПЛ від України Миколою Гнатовським та представниками Секретаріату ЄСПЛ була присвячена обговоренню актуальних аспектів практики ЄСПЛ з питань дисциплінарної відповідальності суддів.

Крім того, в межах візиту відбулася робоча зустріч представників судової влади й уряду з представником Венеційської комісії Тарасом Пашуком, який розповів про актуальні напрями роботи Комісії в контексті суддівської незалежності щодо стандартів у цій сфері та недопустимості їх порушення.

Представник Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) Мілан Ніколіч розповів українській делегації про інструменти, які розробляє CEPEJ з метою подолання залишків справ у судах, і звернув увагу на те, яких заходів необхідно вжити для моніторингу та подолання проблеми надмірного навантаження на суддів.

Обговорили й інституційні механізми для подолання проблеми надмірної тривалості розгляду справ у судах у контексті справ «Меріт / Науменко проти України».

Під час обговорення було визначено подальші кроки, необхідні для розвитку стандартів Ради Європи у сфері правосуддя в Україні. Йшлося, зокрема, про дисциплінарну практику, розвиток суддівської кар’єри й поточні конкурсні процедури добору суддів, а також про заходи, спрямовані на подолання проблеми надмірної тривалості розгляду справ у судах.

За інформацією Вищої ради правосуддя та Верховного Суду