Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулось засідання робочої групи з розвитку системи нормативів навантаження на суддів

28 серпня 2009, 12:44

Відбулось засідання робочої групи з розвитку системи нормативів навантаження на суддів

 

25-27 серпня 2009 року в рамках спільної програми Ради Європи та  Європейської Комісії «Прозорість та ефективність судової системи України» відбулось засідання робочої групи з розвитку системи нормативів навантаження на суддів.

В роботі засідання взяли участь заступник Голови Державної судової адміністрації України Віктор Капустинський, Голова Івано-Франківського міського суду Андрій Малєєв, судді, спеціалісти Державної судової адміністрації України.

Протягом дводенного засідання експерти проекту Міхаель Волтінг (Німеччина) та Віллем Лапімаа (Естонія) поділились досвідом із розробки та застосування системи навантаження на суддів у їх країнах, з метою уникнення в подальшому можливих помилок.

Після інформативної частини засідання відбулося активне обговорення запропонованих тем щодо застосування системи нормативів навантаження на судді.

Учасники зібрання вирішили поступово впроваджувати практичну реалізацію комплексного підходу до впровадження системи нормативів навантаження на суддів шляхом залучання компетентних експертів і фахівців.

На засіданні було запропоновано розпочати реалізацію Пілотного проекту на базі однієї з областей, зокрема, Одеської. Водночас, визначено, що метою Пілотного проекту є підвищення ефективності роботи судів, визначення оптимального навантаження на суддів та знаходження оптимальних норм для прийняття суддями рішення.

Учасники засідання наголосили на професійності, ефективності та важливості запропонованих іноземних моделей вимірювання навантаження на суддів, котрі можна запозичити та успішно запровадити.

Підсумовуючи засідання було вирішено, що завдяки спільним зусиллям, ефективній співпраці будуть здійснюватись перспективні поступальні кроки, що сприятимуть напрацюванню та затвердженню системи нормативів навантаження на суддів.

Довідково:

Спільна програма розпочала діяльність у червні 2008 року та триватиме до грудня 2010 року. Бенефіціар Спільної програми - Вища рада юстиції України. Реципієнтами Спільної програми є – Державна судова адміністрація України, Академія суддів України, Міністерство юстиції України, Верховний суд України, Вищий адміністративний суд України, Вищий господарський суд України, Комітет з питань правосуддя ВРУ, Спілка адвокатів України, Рада суддів України, Національна комісія із зміцнення демократії та утвердження верховенства права, Вища кваліфікаційна комісія суддів України, ДП «Інформаційні судові системи».

Цілі та зміст – надання допомоги у процесі формування незалежної безсторонньої ефективної та професійної судової влади.

Проект має на меті сприяти вдосконаленню діяльності органів судівництва. Зокрема, проект спрямований на перетворення української судової влади в прозору, справедливу, доступну для всіх громадян судову систему, що ефективно та прозоро функціонує для громадян і громадянського суспільства, а також на удосконалення системи підвищення кваліфікації суддівських кадрів.

Проект спрямований на суддів, прокурорів, адвокатів, секретарів судів, адміністративний та викладацький склад навчальних закладів для суддів і обвинувачів.