Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП співпрацюватиме з нідерландським проєктом з метою вироблення уніфікованих підходів до оцінки доброчесності суддів

13 лютого 2024, 10:25

12 лютого 2024 року відбулася онлайн зустріч члена Вищої ради правосуддя Олександра Сасевича з представниками нідерландсько-українського проєкту «Справедлива, прозора та підзвітна система кримінальної юстиції в Україні».

Основна увага проєкту буде присвячена питанням доброчесності суддів, зокрема розробці політики доброчесності, яку планується запровадити в судах.  Представники проєкту презентували основні напрями діяльності та окреслили заходи, які проєкт планує реалізувати.

У планах – проведення національної конференції з доброчесності та основних цінностей, організація низки тренінгів для суддів, створення робочої групи щодо політики доброчесності тощо.   

На думку представників проєкту, доцільно напрацювати такі підходи (рішення) щодо доброчесності, які допоможуть суддям вирішувати щоденні ситуації, не порушуючи норми Кодексу етичної поведінки суддів та не вчиняючи дій, наслідком яких може бути притягнення до дисциплінарної відповідальності. У цьому контексті може бути корисним досвід нідерландських судів, у яких працює Комісія з питань доброчесності.

На думку команди нідерландсько-українського проєкту, роль Вищої ради правосуддя в процесі просування принципів доброчесності в роботі судів, органів суддівського врядування, самоврядування є надзвичайно вагомою.  

Член Вищої ради правосуддя Олександр Сасевич поінформував представників проєкту про заходи, які ВРП вживає на виконання вимог чинного законодавства щодо запровадження стандартів доброчесності.

Зокрема, він повідомив, що після внесення змін до статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», Раді надані повноваження затверджувати Єдині показники для оцінки доброчесності та професійної етики судді (кандидата на посаду судді) після консультацій з Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Радою суддів України та Громадською радою доброчесності. Розробка та затвердження єдиних критеріїв (індикаторів) для оцінки доброчесності та професійної етики також передбачена Державною антикорупційною програмою на 2023–2025 роки, затвердженою Постановою Кабінету Міністрів України.

Вища рада правосуддя 8 лютого 2024 року створила робочу групу з розроблення Єдиних показників для оцінки доброчесності та професійної етики судді (кандидата на посаду судді), яка вже провела перше організаційне засідання.

Під час обговорення сторони констатували, що наразі напрацьовано достатньої різних підходів до визначення поняття доброчесності. І основним викликом, який постає як перед вказаною робочою групою ВРП, такі і перед командою проєкту, є уніфікація цих підходів та їх подальша практична імплементація.

Олександр Сасевич підкреслив надзвичайну актуальність діяльності проєкту на нинішньому етапі та підтвердив зацікавленість ВРП у співпраці з метою поширення вже існуючих (напрацьованих) стандартів доброчесності в судах.

Учасники зустрічі: Член ВРП Олександр Сасевич; директор Центру міжнародного правового співробітництва (Нідерланди) Маргарет Гулема;  заступниця Голови суду міста Амстердама, менеджер проєкту Естер де Рой; менеджери проєкту Ханс ван дер БергДомінік ФотіАнастасія Сизенко; начальник відділу міжнародного співробітництва та взаємодії з органами державної влади секретаріату Вищої ради правосуддя Владислав Гуртенко.

Вища рада правосуддя