Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося засідання громадської ради при ДСА України

23 липня 2009, 12:37

Відбулося засідання громадської ради при ДСА України

 

22 липня 2009 року відбулося засідання громадської ради при Державній судовій адміністрації України.

У роботі громадської ради взяли участь: голова громадської ради, голова Верховного суду України у відставці, віце-президент Незалежної суддівської асоціації України Віталій Бойко, заступник голови громадської ради, керуючий партнер Юридичної фірми «Магістр та партнери» Олексій Резніков, голова правління ВГО «Комітет по боротьбі з корупцією в органах державної влади, правоохоронних органах, прокуратурі та судах» Едуард Єфіменко, Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Юрій Зайцев, Президент Всеукраїнської незалежної асоціації суддів України Олексій Касьян, Президент видавничої компанії «Юрінком Інтер», головний редактор «Юридичного вісника України» Валентин Ковальський, президент Асоціації правників України Сергій Коннов, заступник голови Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда, член Правління Асоціації правників України Олег Макаров, радник Голови  ДСА України Віктор Сидоренко, професор кафедри публічного права Соломонового міжнародного Університету, кандидат юридичних наук, доцент Станіслав Шевчук, представники Державної судової адміністрації України.

На засіданні було вирішено ряд організаційних питань. Зокрема, було обрано заступником голови громадської ради при ДСА України директора Української школи законотворчості Інституту законодавства Верхової Ради України Олену Богачову.

Члени громадської ради при ДСА України розглянули стан нормативно-правової роботи в системі державної судової адміністрації, створення та функціонування Єдиної інформаційної системи та стан виконання Закону України «Про доступ до судових рішень», діяльність Академії суддів України  у сфері забезпечення судових органів висококваліфікованими кадрами у першому півріччі 2009 року.

Учасників зібрання, зокрема, було поінформовано, що Законом України «Про доступ до судових рішень», який визначає порядок доступу до судових рішень з метою забезпечення відкритості діяльності судів загальної юрисдикції, прогнозованості судових рішень та сприяння однаковому застосуванню законодавства, регулюються відносини щодо забезпечення доступу до судових рішень (рішень, судових наказів, постанов, вироків, ухвал), ухвалених судами загальної юрисдикції, та ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. З 1 січня 2007 року можливість надавати копії судових рішень в електронному вигляді для опублікування в Реєстрі мали лише Верховний Суд України, Вищий адміністративний суд України, Вищий господарський суд України та господарські суди. Разом з тим, ці суди не використовують електронний цифровий підпис, що не відповідає вимогам Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 2006 р.    № 740.

На 01.01.2008 року до Реєстру було внесено 1 239 398 судових рішень, котрі були надіслані Верховним Судом України, Вищим господарським судом України, Вищим адміністративним судом України, господарськими та апеляційними судами, а також місцевими загальними, військовими та адміністративними судами України. Станом на 01.07.2009 року в Реєстрі доступні для повного доступу 5 142 335 судових рішень, що надійшли від зазначених судів.

Також на сьогоднішній день майже 16 000 користувачів щоденно звертаються до Реєстру з метою пошуку необхідної інформації по судовим справам. Основною проблемою в своєчасному і якісному наповненні Реєстру є надсилання судами копій судових рішень не в повному обсязі. Крім того, виробничі потужності інформаційно-технічного адміністратора Реєстру розраховані на історично складений обсяг надходжень близько 220 000 – 240 000 копій судових рішень в місяць, у пропорції 1/3, паперові та електронні копії судових рішень, відповідно, що не сприяє оперативності внесення судових рішень до Реєстру у разі збільшення надходжень.

Водночас, станом на 31.05.2009 на адресу інформаційно-технічного адміністратора Реєстру жодного разу не надійшли копії судових рішень від 3 загальних місцевих судів - Жаданівський мiський суд, Донецької обл., Сєвєродонецький мiський суд Луганської обл., Дарницький районний суд м. Києва.

Наразі, з метою продуктивнішої роботи Реєстру та оперативного його наповнення у Кабінеті Міністрів України знаходиться проект постанови про внесення змін до діючого Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.2006 № 740, прийняття якого сприятиме забезпеченню виконання Закону України «Про доступ до судових рішень».

На засіданні громадської ради при Державній судовій адміністрації України також було затверджено орієнтовний план роботи на друге півріччя 2009 року.

 

Довідково:

Метою створення Громадської ради є забезпечення реалізації громадянами їхнього конституційного права на участь у процесі державного управління та налагодження постійного діалогу з усіма соціальними групами населення та об’єднаннями громадян.

Громадської рада має статус консультативно-дорадчого органу. В своїй роботі Громадська рада координуватиме заходи, пов'язані з проведенням консультацій з громадськістю з питань формування і проведення державної політики.