Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС провели ознайомчу зустріч із делегацією представників громадянського суспільства Бразилії

01 лютого 2024, 10:55

Уже десять років Україна перебуває в стані війни, розв’язаної російською федерацією. Майже два роки триває повномасштабна збройна агресії рф проти України. Українське суспільство живе в надскладних умовах, тому міжнародна підтримка нині особливо важлива для нашої держави.

На цьому наголосили судді Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Надія Стефанів та Олександра Яновська, вітаючи бразильську делегацію в стінах ВС.

Надія Стефанів передусім висловила подяку членам делегації за те, що в такий важкий для нашої країни час вони знайшли можливість приїхати в Україну й підтримати український народ. Як зауважила суддя, між Україною і Бразилією завжди були гарні відносини, що, зокрема, пов’язано з тим, що українська громада в Бразилії є однією з найбільших.

Надія Стефанів відзначила й те, що під час засідання Генасамблеї ООН Бразилія підтримала загальний осуд вторгнення рф до України та визнала, що це вторгнення є порушенням норм міжнародного права.

Суддя нагадала, що ще 1995 року було започатковано співробітництво між Верховним Судом України і Верховним федеральним судом Бразилії. Тому теперішній візит – новий крок у продовженні співпраці між судовими системами обох держав.

Щодо функціонування судової системи в умовах воєнного стану Надія Стефанів зауважила, що більшість українських судів попри складні умови й постійні безпекові загрози продовжують працювати і здійснювати правосуддя. До того ж саме під час повномасштабної війни довіра суспільства до судів зростає, про що свідчать і результати проведеного у 2023 році з ініціативи Голови ВС Станіслава Кравченка опитування серед відвідувачів ВС.

Окрім цього, як повідомила суддя, є певні проблемні питання, які потребують оперативного вирішення під час повномасштабної війни. Ключове з них – створення умов для забезпечення безпеки всіх учасників судового процесу.

«На жаль, маємо і тяжкі втрати для судової системи України. Так, допомагаючи саперам, під час розмінування загинув суддя Красноградського районного суду Харківської області Дмитро Константинов, заступника голови Чернігівського апеляційного суду Любов Харечко розстріляли окупанти, а в листопаді минулого року на Куп’янському напрямку загинув захисник України – голова Веселівського районного суду Запорізької області Анатолій Нагорний. Їхні імена назавжди вписані в історію України та судової системи», – зазначила Надія Стефанів.

Судді ВС детально зупинилися на особливостях розслідування та кваліфікації воєнних злочинів, а також можливостях захисту прав постраждалих від дій рф і заочного засудження осіб, які вчинили такі злочини.

Зокрема, Олександра Яновська розповіла, що, за даними Офісу Генерального прокурора, станом на 31 січня 2024 року зафіксовано вже понад 124 тис. злочинів агресії та воєнних злочинів і більш як 16 тис. злочинів проти національної безпеки.

Також вона зауважила, що в магістральній справі щодо агресії рф налічується вже 683 підозрювані – представники вищого військово-політичного керівництва рф. «Водночас у національних судах неможливо притягнути до відповідальності найвище керівництво держави-агресора. Саме тому зараз гостро стоїть питання про створення спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення вищого керівництва рф до відповідальності за злочин агресії проти України. У цьому питанні Україна потребує підтримки цивілізованого світу», – акцентувала суддя.

Не менш важливе питання, на якому зосередила увагу Олександра Яновська, – притягнення рф до відповідальності за вчинення злочинів екоциду, адже, зокрема, підрив росією Каховської ГЕС призвів до страшних наслідків, серед яких – знищення цілої екосистеми значної території України.

Олександра Яновська додала, що поряд із викликами є і досягнення в роботі системи кримінальної юстиції. Наприклад, на сьогодні у ККС ВС більшість кримінальних проваджень розглядають у режимі відеоконференцзв’язку, що значно полегшує здійснення правосуддя в умовах війни.

Зі свого боку представник мережі «ZINC NETWORK» Марія Лисенко зазначила, що попри географічну віддаленість Бразилія та Україна як демократичні держави поєднані спільними цінностями – повагою до прав людини і дотриманням стандартів справедливості під час судового розгляду. На її переконання, російсько-українська війна є унікальною, адже це війна між членом Ради Європи, країною, яка дотримується стандартів РЄ, поважає права людини, і країною, яка вийшла з усіх міжнародних інституцій та ігнорує норми міжнародного права. Тож боротьба України в цьому контексті є прикладом для інших країн.

Представники бразильської делегації – культурний менеджер Едуардо Жозе де Карвальо Нето, директор представництва організації «Human Rights Watch» у Бразилії Марія Лаура Брандао Канінеу і дослідник у Центрі права та демократії (NDD) Бразильського центру аналізу та планування (CEBRAP) Маріна Слесаренко Фрайфе Баррето – вказали, що мають за честь відвідати Україну та Верховний Суд зокрема. Вони запевнили, що війна в Україні – це не лише українська проблема. Це глобальна проблема, вирішити яку має весь світ разом. Представники громадянського суспільства Бразилії зауважили, що сподіваються на відновлення співпраці між судами України та Бразилії і заохочені продовжити діалог щодо важливості дотримання прав людини.

Окрім цього, учасники зустрічі обговорили питання стосовно перспектив виконання вироків щодо заочно засуджених воєнних злочинців, розмежування юрисдикції національних і міжнародних судових інституцій у контексті розгляду злочинів, пов’язаних із війною, механізмів відшкодування шкоди, завданої внаслідок агресії рф проти України, а також обмінялися думками в аспектах продовження судової реформи, боротьби з корупцією та ролі інституту слідчих суддів у контексті гарантування недопущення порушення прав людини на стадії досудового розслідування.

У зустрічі також узяла участь в. о. начальника відділу міжнародного співробітництва ВС Оксана Гунько.

Верховний Суд