Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Поглиблення співпраці з ВС є ключовим пріоритетом ОБСЄ, оскільки дієва й ефективна судова влада – це основа демократичного суспільства

24 листопада 2023, 15:47

ОБСЄ – надійний партнер Верховного Суду, і ця багаторічна співпраця завжди мала конкретне практичне спрямування. У ці надскладні часи присутність представників Організації в Україні є свідченням потужної міжнародної підтримки, що дуже  важлива для нашої країни.

На цьому наголосив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час зустрічі зі Спеціальним представником Головування ОБСЄ Координатором проєктів в Україні Марцелом Пешком.

Очільник ВС привітав Посла із призначенням на посаду, побажавши успіхів у роботі, та подякував ОБСЄ за підтримку, надану в межах реалізації проєктів і спільних заходів.  

Станіслав Кравченко повідомив, що попри війну суди всіх рівнів та юрисдикцій продовжують здійснювати правосуддя, водночас нині вкрай важливо посилювати спроможність судів щодо розгляду воєнних злочинів. 

Крім того, Голова ВС зауважив, що Україна та її судова система зокрема продовжують роботу над виконанням вимог для початку переговорів про вступ до ЄС і впровадженням необхідних реформ. Також він окреслив загальний стан здійснення судочинства в умовах війни та звернув увагу на проблеми, що постали перед судовою владою. Найбільш гострою серед них, враховуючи обсяг надходження справ і тенденцію до збільшення навантаження на суддів, є нестача кадрів. До того ж існує нагальна необхідність у відновленні приміщень судів, пошкоджених, зруйнованих і розграбованих окупаційними військами.

Марцел Пешко запевнив, що ОБСЄ і надалі підтримуватиме Верховний Суд, впровадження судової реформи та зміцнення демократичних інституцій в Україні. Продовження і поглиблення співпраці з ВС, додав він, є ключовим пріоритетом ОБСЄ, оскільки дієва й ефективна судова влада, яка викликає довіру, – основа демократичного суспільства. Тож ОБСЄ продовжить працювати над посиленням інституційної спроможності судової влади України, адже від цього залежить не лише питання членства в ЄС, а й підтримання системи в ефективному стані.

На переконання Посла, той факт, що українські суди продовжують працювати в умовах викликів і загроз, зумовлених війною, заслуговує на міжнародне визнання. Тому важливим є підвищення обізнаності світової спільноти щодо досвіду й специфіки роботи судової системи України.

В результаті обговорення Станіслав Кравченко і Марцел Пешко визначили ключові напрями, в яких розвиватиметься подальша співпраця ВС і ОБСЄ.

У зустрічі також взяли участь керівниця проєктного відділу (демократизація та належне урядування, верховенство права та права людини) Програми підтримки ОБСЄ для України Наталія Ступницька, менеджер проєкту «Підтримка Верховного Суду та вищих судів у реалізації судової реформи та забезпеченні доступу до правосуддя в умовах війни» Програми підтримки ОБСЄ для України Ольга Кравченко, перший заступник керівника Апарату ВС Расім Бабанли та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Ліна Губар.

Верховний Суд