Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Верховного Суду Олена Кібенко провела лекцію для студентів Стенфордського університету

28 вересня 2023, 10:14

Суддя Верховного Суду Олена Кібенко прочитала лекцію для студентів Стенфордського університету в межах курсу «Україна: Правові реформи та управління під час воєнного стану та реконструкції». Курс викладається вперше в рамках  Стенфордської школи права за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Лекція Олени Кібенко була присвячена висвітленню результатів двох етапів судової реформи, які проводилися протягом 2016–2023 років, проблемам суддівства та шляхам їх вирішення. На її переконання, судові реформи  концентруються більше на персоналіях, розробленні «ідеального конкурсу», пошуках «ідеального кандидата» на посаду судді чи члена Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, тоді як настав час підсилювати саме інституційну спроможність і якість роботи.

Як один із таких напрямів Олена Кібенко зазначила вдосконалення навичок написання судового рішення простою, зрозумілою мовою. У цьому контексті вона поділилася напрацюваннями Верховного Суду. Іншим напрямом лекторка визначила цифрову трансформацію судочинства, яка не зупиняється навіть під час війни і допомагає забезпечити доступ громадян до правосуддя.

Спікерка також розповіла  про проєкт щодо запровадження повноцінного онлайн-суду для розгляду господарських спорів, який реалізується в Україні за підтримки ЄБРР.  

Крім того, Олена Кібенко взяла участь у дискусії «Судова реформа та боротьба з корупцією», що відбулася на виїзній частині курсу в м. Варшаві (Республіка Польща) 21 вересня 2023 року. Серед запрошених від України лекторами були також суддя Вищого антикорупційного суду Катерина Широка і старший детектив Національного антикорупційного бюро України Олексій Гейко.

Автори й викладачі курсу професор Ерік Дженсен та  головний радник ЄБРР Майкл Штраус запросили багатьох співвикладачів, серед яких – судді, представники органів державної влади, досвідчені правники з України, а також експерти й викладачі Стенфордського університету, Університету Каліфорнії, ЄБРР, Міжнародного валютного фонду та інших міжнародних організацій, дослідницьких інституцій і аналітичних центрів. 

Верховний Суд