Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд повернув «Троєщинські луки» площею 375 гектарів у власність киян

06 вересня 2023, 15:28

Ландшафтний заказник місцевого значення «Троєщинські луки» стане повноцінною рекреаційною зоною, суди остаточно захистили його від забудови.

Верховний Суд ухвалив остаточне рішення та повернув у власність киян заказник площею 375 гектарів.

У 2020 році Київрада включила частину цієї землі до складу новоствореного заказника «Троєщинські луки». Це частини лівобережної заплави Дніпра та правобережної заплави пригирлової частини Десни. Луки простягаються на північ від рогу вулиць Милославської та озера Алмазне. Це територія, де є червонокнижні види рослин, комах, тварин і птахів.

Згодом сільгосптовариство «Нова Україна» оскаржило це рішення в Господарському суді Києва – забудовники намагалися довести, що передана заказнику земля була раніше виділена їм для забудови.

13 липня 2021 року Господарський суд міста Києва своїм рішенням відмовив в позові забудовникам. У 2022 році це рішення сільгосптовариство оскаржило. 28 лютого 2023 року Північний апеляційний господарський суд повернув громаді Києва заказник «Троєщинські луки». Однак забудовник подав касацію. Верховний Суд 5 вересня 2023 року ухвалив остаточне рішення та повернув заказник у власність киян.

Київська міська рада