Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відмічали місця дислокації ЗСУ та об'єктів цивільної інфраструктури – мешканців Донеччини засуджено до 12 та 14 років за ґратами

05 вересня 2023, 10:51

Ухвалено вироки двом громадянам України за державну зраду й колабораційну діяльність (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 КК України). Жінці призначено покарання у вигляді 12 років ув’язнення з конфіскацією майна, а чоловіку - 14 років за ґратами з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади й місцевого самоврядування на такий самий строк.

Вироки ухвалено Індустріальним районним судом м. Дніпропетровська.

Про це інформує Офіс Генерального прокурора.

У 2018 році мешканка м. Новогродівки, перебуваючи у тимчасово окупованому нзф «днр» м. Донецьку, надала згоду представнику спецслужб рф здійснювати підривну діяльність проти нашої держави. «Послуги» завербованої «агентки» знадобились державі-агресору вже у перші дні повномасштабного вторгнення в Україну.

У тому числі через особисті знайомства з військовослужбовцями Збройних Сил України та правоохоронцями жінка збирала дані про місця розташування їх підрозділів. Вона потайки наносила червоною фарбою поряд із цими об’єктами спеціальні мітки, фотографувала їх та відправляла знімки разом із координатами на мапі через месенджер соціальної мережі учаснику воєнізованих формувань фейкової республіки.

Крім того, засуджена доповідала окупантам про чисельність українських захисників та розкривала напрямки руху техніки. Аби отримувати від російських спецслужб по 2 000 грн за кожне повідомлення, жінка зберігала у таємниці факт їхнього співробітництва.

Мешканець м. Лиману пішов на співпрацю з окупантами у квітні 2023 року, вже після деокупації міста українськими військовими. Використовуючи акаунт у соцмережі, він «зливав» місця їх дислокації знайомому навіднику танкової роти тактичної групи «Купол» «днр». Також описував місця перебування поліцейських, які брали участь у документуванні жахливих наслідків перебування окупантів у регіоні. Особливу увагу інформатор приділяв деталізації координат об’єктів цивільної інфраструктури міста.

Після викриття чоловіка і жінку затримано та за клопотанням прокуратури взято під варту.

Досудове розслідування здійснювали слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях. 

Офіс Генераального прокурора