Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники Ради Європи та члени Вищої ради правосуддя обговорили проблеми виконання Україною рішень ЄСПЛ

04 вересня 2023, 15:57

Члени Вищої ради правосуддя і представники Ради Європи обговорили проблеми виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини та здійснення Комітетом Міністрів Ради Європи нагляду щодо особливо важливих питань, зокрема таких, як винесення «пілотних рішень», а також питань, що стосуються системних, структурних чи комплексних проблем.

Під час зустрічі, яка відбулася у ВРП 1 вересня 2023 року, начальник відділу Департаменту виконання рішень ЄСПЛ Павло Пушкар зазначив, що Вища рада правосуддя є одним із ключових партнерів Ради Європи, зокрема Департаменту з питань виконання рішень ЄСПЛ. Представники Ради Європи запевнили у готовності підтримати роботу оновленого складу ВРП.

Павло Пушкар ознайомив членів ВРП із ключовими проблемами, пов’язаними із невиконанням Україною рішень ЄСПЛ, зокрема щодо незалежності суддів, дисциплінарної відповідальності суддів, виконання судових рішень тощо.

Член ВРП Олександр Сасевич поінформував представників Ради Європи про завершення формування ВККСУ та проблеми, з якими стикнувся діючий склад на початку своєї роботи, зокрема що два члени ВККСУ є військовослужбовцями ЗСУ, тому не можуть брати повноцінну участь у роботі Комісії, що може мати наслідком, зокрема, відсутність кворуму для ухвалення рішень.

Олександр Сасевич також поінформував про перспективу відновлення розгляду ВРП дисциплінарних скарг та формування служби дисциплінарних інспекторів.

Член ВРП Сергій Бурлаков, зокрема, висловив заінтересованість у допомозі Ради Європи, спрямованій на співпрацю з Консультативною радою європейських суддів (КРЄС) для вивчення відповідності законодавчих новел європейським стандартам незалежності суддів, а також співпрацю з Європейською комісією з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) для ознайомлення з європейськими підходами щодо визначення рівня судового навантаження. Крім цього, нагальним є досвід цифровізації матеріалів судових справ як одного з напрямів розв’язання проблеми втрачених через війну проваджень, а також ознайомлення зі структурою рішень у кримінальних справах (зокрема, про воєнні злочини) та їх обґрунтування.

Учасники порушили тему хронічного недофінансування на оплату праці працівників апаратів судів, подолання імунітету держави у зв’язку з військовою агресією рф, встановлення факту подвійного громадянства судді та строків припинення його повноважень.

* * *

У зустрічі взяли участь члени ВРП Олександр СасевичСергій БурлаковЮлія БоковаОлена КовбійМикола Мороз, начальник правового управління секретаріату ВРП Михайло Шумило, начальник відділу міжнародного співробітництва та взаємодії з органами державної влади секретаріату ВРП Владислав Гуртенко

Раду Європи представляли начальник відділу Департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини Павло Пушкар, менеджерка Проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду» Ірина Кушнір.

Вища рада правосуддя