Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як взаємодіяти з медіа та протидіяти маніпуляціям: Проєкт ЄС "Право-Justice" провів вебінар для судів

25 серпня 2023, 12:03

23 серпня Проєкт ЄС "Право-Justice" у співпраці з ГО "Всеукраїнська асоціація працівників судів" організували вебінар "Судові комунікації в умовах війни: взаємодія з медіа та протидія маніпуляціям". Захід відбувся у межах Ініціативи "Модельні Суди". Слухачами вебінару стали судді та працівники апаратів судів.

Анна Адамська-Галлант, головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice”, відкриваючи захід, наголосила, що повномасштабне вторгнення вплинуло як на судову систему, так і на сферу медіа. Однак їх ефективна взаємодія залишається важливою умовою для існування демократичного суспільства.

"Сьогодні як суди, так і медіа героїчно працюють у надскладних умовах, забезпечуючи людям право на доступ до правосуддя, право на доступ до інформації. У цьому контексті війна створила нові виклики. Однак необхідно розуміти, як переналаштовувати взаємодію для досягнення справедливості та дотримання свободи слова", - зазначила Анна Адамська-Галлант.

Наталя Король, голова ГО "Всеукраїнська асоціація працівників судів", керівниця апарату Вінницького апеляційного суду, наголосила, що належна комунікація набуває для судів і суспільства дуже важливого значення під час війни.

"У такі непрості часи, в яких ми живемо, неможливо переоцінити значення інформації для кожного. Тому співпраця судів із засобами масової інформації є запорукою належного висвітлення справедливого розгляду справ, у тому числі, які стосуються воєнних злочинів. Адже суспільство потребує побачити, що винні будуть покарані, а справедливість буде відновлена", - наголосила Наталя Король.

Лекторка вебінару, національна експертка Проєкту ЄС "Право-Justice", медіаекспертка Інституту Масової інформації, Ірина Земляна, закцентувала свою увагу на вибудовуванні ефективних відносин між судами та ЗМІ, розумінні медіа-ландшафту під час війни.

"Війна суттєво вплинула на журналістську роботу, адже виникало чимало обмежень, зумовлених дією режиму воєнного стану. Існує реальний брак інформації та доступу до її джерел. Органи державної влади, у тому числі судова система, часто стають основними джерелами інформації для медіа. Тому суди мають звернути увагу на таку "перевагу" та докласти зусиль до вибудовування ефективної співпраці з медіа, яка допоможе у висвітленні діяльності суду", - наголосила Ірина Земляна.

Експертка навела основні тренди, які прослідковуються у сфері медіа з початку повномасштабного вторгнення, а також дала поради, як протистояти маніпуляціям і ворожим наративам для ефективної комунікації суду.

Проєкт ЄС "Право-Justice"