Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на втручання: судді пропонували частину відсуджених коштів

16 серпня 2023, 12:00

Вища рада правосуддя вирішила вжити заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя за повідомленням судді Верховного Суду Євгенія Краснощокова.

Суддя повідомив, що позивач у справі, яка перебуває у його провадженні, зробила пропозицію щодо надання неправомірної вигоди. У касаційній інстанції вона оскаржувала дії роботодавця, просила визнати протиправним та скасувати наказ, стягнути середню зарплату за час відсторонення від роботи.

Поштою до Верховного Суду разом з іншими документами надійшов «гарантійний лист», у якому позивач зобов’язується у разі відшкодування і отримання моральної шкоди в сумі 300 000 грн та повернення коштів очікуваної вигоди (заробітної плати за час відсторонення), перерахувати на картковий рахунок суму у розмірі 10 % від цих нарахувань судді Євгенію Краснощокову.

З огляду на зміст зазначеного «гарантійного листа» суддя вважає, що вказані дії є намаганням вплинути на нього з метою ухвалення певного судового рішення, тобто втручанням у діяльність щодо здійснення правосуддя.

Статтею 376 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення.

За результатами розгляду повідомлення судді Солом’янською окружною прокуратурою міста Києва внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Проведення досудового розслідування доручено слідчому відділу Солом’янського УП ГУ НП у місті Києві.

Вища рада правосуддя дійшла висновку про наявність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя і звернулася до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за фактами, повідомленими суддею.

Вища рада правосуддя