Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ігор Самсін: процедура другого добору кандидатів на посаду судді вперше пройде зі змінами

05 квітня 2012, 15:18

Процедура проведення добору, яка буде проводитися в 2012 році, відрізнятиметься  від тієї, яка використовувалася  у 2011 році. Про це повідомив Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України на прес-конференції, що відбулася в інформаційному агентстві УНІАН 3 квітня 2012 року.
- Ці зміни покликані з одного боку - спростити процедуру добору,  з іншого – зробити його більш якісним, - наголосив Ігор Самсін.
Він відзначив, що  це стосується і порядку проведення кваліфікаційного іспиту, оскільки при проведенні першого добору було висловлено низку зауважень та лунала критика як з боку кандидатів, так і з боку окремих експертів.
Нововведення будуть стосуватися більш ретельного підходу до виявлення особистих і моральних якостей кандидатів, що полягатиме у проходженні  на стадії кваліфікаційного іспиту  кожним кандидатом співбесіди; наближення процесу виконання практичного завдання до реального процесу вирішення судового спору.
Буде здійснюватись  також комплексний підхід при визначенні результатів кваліфікаційного іспиту, який враховуватиме і рівень теоретичних знань, і рівень практичної підготовки, і рівень готовності кандидата здійснювати правосуддя, і його особисті та моральні якості.
Директор неурядової організації “Центр суддівських студій” Наталія Верещінська, яка взяла участь у прес-конференції, розповіла про те, як буде здійснюватись громадський контроль за проведенням другого добору кандидатів на посаду судді вперше,  та висловила готовність ознайомити журналістів з проведеним моніторингом цього процесу.

Прес-служба ВККСУ