Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В першу чергу люди хочуть знайти у суді справедливість, - Григорій Усик

28 липня 2023, 16:20

На цьому наголосив Голова Вищої ради правосуддя під час наради щодо здійснення правосуддя в умовах воєнного стану за участю керівництва Верховного Суду, голів апеляційних судів України, голови Вищого антикорупційного суду.

За словами Григорія Усика, підвищений запит суспільства на справедливість під час війни і після перемоги, увага до України з боку міжнародної спільноти, спонукає особливу увагу приділяти дотриманню суддями професійної етики.

Голова ВРП висловив стурбованість, що окремі негативні прояви спонукають законодавців ініціювати нові процедури перевірок суддів, що у свою чергу може спричинити ще більший відтік кадрів із системи. Він нагадав, що за січень – липень 2023 року Рада прийняла рішення про звільнення 222 суддів.

«Але є нагальна потреба у здійсненні дисциплінарних проваджень, адже судді не можуть тривалий час перебувати у стані невизначеності – коли роками лежать нерозглянуті скарги», - заявив Григорій Усик.

У виступі очільник ВРП також розповів які заходи вживає ВРП для вирішення нагальних для судової системи проблем: забезпечення проведення аудиту Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, врегулювання питань недостатнього фінансування судової влади, відновлення роботи судів на звільнених від окупантів території та інше.

Григорій Усик висловив вдячність керівникам, суддям та працівникам апаратів судів всіх інстанцій, які у складних умовах не лише війни, а й недостатнього фінансування та матеріального-технічного оснащення, продовжують забезпечувати доступ громадян до правосуддя.

Вища рада правосуддя