Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Мешканку Пологівського району Запорізької області засуджено за колабораціонізм

28 липня 2023, 16:12

27 липня 2023 року відбулось судове засідання за апеляційною скаргою захисника обвинуваченої Б. на вирок Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 13 березня 2023 року, яким громадянку Б. визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України (добровільне зайняття громадянином України посади у незаконних органах влади).

Так, у червні 2022 року, проросійськи налаштована громадянка України Б., будучи головним спеціалістом з реєстрації місця проживання в одному з центрів надання адміністративних послуг Запорізької області, перебуваючи в тимчасово окупованому населеному пункті, порушила присягу державного службовця та прийняла пропозицію від представників військової окупаційної адміністрації держави-агресора та добровільно, з власної ініціативи, зайняла посаду голови у незаконно створеному органі влади – так званій «Військово-цивільній адміністрації сіл Семенівка і Григорівка» Пологівського району.

В ході виконання своїх «обов’язків», обвинувачена схиляла місцевих мешканців до співпраці з окупаційною владою держави-агресора рф, змушувала працівників освіти та директорів учбових закладів до співпраці з окупаційною владою, проводила заходи з відновлення навчального процесу за правилами та програмою держави-агресора.

Враховуючи те, що Б. знала про розпочате щодо неї кримінальне провадження і протягом тривалого часу переховувалась від правоохоронних на тимчасово окупованій території, судом було прийнято рішення про здійснення відносно Б. спеціального досудового розслідування та судового провадження – тобто за її відсутності.

13 березня 2023 року колегією суддів Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя було ухвалено вирок, яким громадянку Б. визнано винною та засуджено до 8 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування та в органах, що надають публічні послуги, строком на 15 років та з конфіскацією всього майна.

З таким вироком сторона захисту не погодилась, у зв’язку з чим захисник обвинуваченої Б. звернувся з апеляційною скаргою, в якій просив вирок суду першої інстанції скасувати, а кримінальне провадження закрити.

Заслухавши думку учасників процесу, перевіривши всі доводи апеляційної скарги, колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ вирішила апеляційну скаргу захисника обвинуваченої Б. залишити без задоволення, а вирок суду першої інстанції – без змін.

Справа № 335/7172/22