Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховна Рада України прийняла Закон щодо уточнення положень про конкурсний відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України

28 липня 2023, 09:41

Верховна Рада України 27 липня 2023 року прийняла в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень про конкурсний відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України (реєстр. № 9322).

Законопроект розроблено з огляду на необхідність урахування рекомендацій Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеційська Комісія), висловлених в оновленому Висновку CDL-AD(2022)054 від 16-17 грудня 2022 року, який був оприлюднений після ухвалення Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах» від 13 грудня 2022 року №2846-IX, та листі від 25 січня 2023 року, у якому Венеційська Комісія висловила свої додаткові рекомендації щодо порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України.

Також Венеційська комісія вкотре наголосила на важливості запровадження механізму відбору суддів Конституційного Суду України, який забезпечить найвищий рівень незалежності та неупередженості Суду.

У законопроекті шляхом внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України, Регламенту Верховної Ради України, законів України «Про Конституційний Суд України», «Про правовий режим воєнного стану» уточняються окремі законодавчі положення про проведення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України.

Реалізація законопроекту забезпечить однозначне розуміння та правозастосування окремих положень Закону України «Про Конституційний Суд України», а також виконання додаткових рекомендацій Венеційської комісії, які Комісія висловила у висновку від 16-17 грудня 2022 року та листі від 25 січня 2023 року.

Верховна Рада України