Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова практика: Апеляційний суд частково задовольнив клопотання про арешт майна у справі про незаконне переправлення осіб через державний кордон

28 липня 2023, 08:57

27 липня 2023 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Закарпатського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу адвоката на ухвалу слідчого судді Берегівського районного суду Закарпатської області від 22 травня 2023 року, в інтересах мешканки села Ракошино Хустського району. Суд першої інстанції ухвалив накладання арешту на тимчасово вилучене майно у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України («Незаконне переправлення осіб через державний кордон України»). Арешт був накладений на: транспортний засіб марки «Skoda», модель «Superb»; свідоцтво про реєстрацію автомобіля «Skoda», модель «Superb», власниками яких є мешканка Ракошино; мобільний телефон марки «TECNO», який належить її сину, що підозрюється в незаконному переправленні осіб через державний кордон.

З матеріалів справи стало відомо, що у вечірній час, у квітні 2023 року, прикордонним нарядом, в 400 метрах до державного кордону, затримано трьох громадян України, які намагалися незаконно потрапити через державний кордон України до Угорщини. Під час розслідування стало відомо, що підозрюваний здійснив доставку трьох осіб на автомобілі до державного кордону України для подальшого незаконного перетину на територію Угорщини.

В апеляційній скарзі захисник зверталася з проханням скасувати ухвалу суду першої інстанції про арешт майна, вказуючи на те, що оскаржувана ухвала є необґрунтованою, незаконною та підлягає скасуванню.

Колегія суддів Закарпатського апеляційного суду заслухала суддю-доповідача, пояснення адвоката, перевірила та дослідила матеріали кримінального провадження, обговорила доводи апеляційної скарги та постановила: апеляційну скаргу адвоката задовольнити частково, ухвалу слідчого судді Берегівського районного суду Закарпатської області від 22 травня 2023 року скасувати. Клопотання заступника начальника СВ Берегівського РВП ГУНП в Закарпатській області про накладання арешту на тимчасово вилучене майно задовольнити частково. Рішенням апеляційного суду накладається арешт на мобільний телефон марки «TECNO». Накладається арешт у вигляді заборони відчуження на транспортний засіб марки «Skoda», модель «Superb» та свідоцтво про реєстрацію даного автомобіля.