Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До довічного позбавлення волі засуджено чоловіка, який скоїв умисне вбивство своєї дружини

28 липня 2023, 08:38

27 липня 2023 року Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області виніс вирок про призначення покарання у виді довічного позбавлення волі громадянину М., обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення – злочину, передбаченого п. 4 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України.

Підставою для притягнення громадянина М. до кримінальної відповідальності стало те, що обвинувачений скоїв умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене з особливою жорстокістю, а саме: умисно обрав спосіб заподіяння смерті своїй дружині шляхом спалення, розуміючи при цьому, що потерпіла буде відчувати особливі фізичні страждання унаслідок відчуття сильної фізичної болі.

В даному випадку суд врахував винятково високий ступінь суспільної небезпеки вчиненого громадянином М. вбивства потерпілої з особливою жорстокістю, в стані алкогольного сп’яніння, те, що зазначений злочин відповідно до ч. 5 ст. 12 Кримінального кодексу України відноситься до категорії особливо тяжких злочинів та є тим випадком, спеціально передбаченим Кримінальним кодексом України, коли призначається довічне позбавлення волі.

На думку колегії суддів, поведінка обвинуваченого свідчить про чітко виражену антисоціальну спрямованість, зневажливе ставлення до закону та загальноприйнятих норм моралі, а його відношення до скоєного свідчить про жорстокість та винятковий цинізм. Крім того, суд враховує й посткримінальну поведінку обвинуваченого, який, незважаючи на наявність беззаперечних доказів його вини, не лише не розкаявся у вчиненому, а й вказував про винуватість у скоєному потерпілої, що вказує на особливу небезпечність такої особи та її загрозу для суспільства, саме тому громадянин М. підлягає постійній ізоляції від суспільства, якою відповідно до положень Кримінального кодексу України є довічне позбавлення волі, яке буде необхідним і справедливим за вчинені ним злочини.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, а у разі її подання, якщо його не скасовано, після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.