Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Важлива співпраця судових органів та медіаторів, - Інна Плахтій

28 липня 2023, 08:11

26 липня 2023 року членкиня Вищої ради правосуддя Інна Плахтій взяла участь у роботі Міжнародного форуму «МЕДІАЦІЯ І ПРАВО», який організований Українською академією медіації у рамках Проєкту ЄС “CONSENT” спільно з Проєктом ЄС “Право-Justice” та Програмою USAID “Справедливість для всіх”.

Це найбільший в Україні спеціалізований захід міжнародного рівня з медіації для фахівців у галузі права, медіаторів та усіх зацікавлених осіб. Цьогоріч проведення Форуму має особливе значення, адже він є координаційним майданчиком для аналізу здобутого досвіду, викликів та досягнень у використанні медіації під час війни та після неї.

У своєму виступі на Форумі Інна Плахтій зауважила, що участь у судових процедурах не є безстресовою для учасників судового провадження. У конфліктних ситуаціях сторони переживають практично завжди сильні емоції, а війна та її наслідки – це додатковий стрес, який буде підсилювати емоційність судових процесів. Тож за таких обставин звернення до медіації видається більш оптимальним варіантом вирішення спору. Адже, медіаційні процедури не є стресовими, вони вже інтегровані в судові процеси у звʼязку з прийняттям Закону України «Про медіацію».

Також членкиня ВРП акцентувала увагу, що важливим для успішності залучення учасників судових справ до позасудового врегулювання спору шляхом медіації є інформування про переваги таких процедур, популяризація медіації.

«Роль у цьому суддів є вирішальною. Разом з тим, без медіаторів реалізація процесуальних норм неможлива. Важлива співпраця. І вона реальна на місцях. Кожен суд може мати свій пул медіаторів, готових працювати зі сторонами судових справ. Все залежить від організації такої співпраці, від бажання такої співпраці, від керівників судів та медіаторів», - зазначила Інна Плахтій.

Вища рада правосуддя