Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув з мешканця Хмельницької області понад 100 000 грн матеріальної шкоди за незаконну риболовлю

27 липня 2023, 14:56

Старокостянтинівський районний суд задовольнив позов прокурора: стягнув з місцевого жителя на користь Старокостянтинівської міської ради 109 480 гривень шкоди, завданої державі внаслідок порушення вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

1 лютого 2023 року суд визнав мешканця Старокостянтинова винним у незаконному зайнятті рибним добувним промислом, що заподіяло істотну шкоду, й призначив покарання – 1 рік обмеження волі зі звільненням від його відбування з випробуванням на один рік іспитового строку. 

За вироком, у травні 2022 року рибалка, не маючи відповідного дозволу, забороненими знаряддями виловив з річки Случ у м. Старокостянтинові 70 екземплярів риби виду «Плітка».

Позаяк він незаконно ловив рибу у період нересту, довкіллю була завдана істотна шкода, сума якої склала 109 480 гривень. Збитки чоловік не відшкодував добровільно, тож прокурор просив суд стягнути з нього цю суму.

Суд зазначив, що відповідно до вимог українського законодавства (ЗУ «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про тваринний світ», Цивільного кодексу України), підприємства, установи, організації та громадяни зобов’язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу, у повному обсязі. Розмір компенсації встановлює Кабінет Міністрів України.

«Таким чином, у зв’язку з незаконним виловом риби заподіяно шкоду рибному господарству України на загальну суму 109 480 грн, а отже ці кошти слід стягнути з [відповідача] на користь Старокостянтинівської міської ради», – йдеться у рішенні суду.

Рішення заочне, воно не набрало законної сили та може бути переглянуте місцевим судом й оскаржене до апеляційного суду.