Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся круглий стіл “Проблемні аспекти розгляду судами справ про порушення правил політичного фінансування”

27 липня 2023, 08:45

26 липня 2023 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) провели круглий стіл “Проблемні аспекти розгляду судами справ про порушення правил політичного фінансування” з метою підвищення рівня кваліфікації суддів місцевих загальних та апеляційних судів.

Навчальний захід відкрили вітальними виступами проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна та заступник директора IFES Україна Роман Любченко, які представили програму круглого столу та фахову команду доповідачів.

Перша частина нинішнього заходу була присвячена презентації навчально-практичного посібника для суддів “Розгляд судами справ щодо порушень правил фінансування політичних партій та виборчих кампаній”, який розроблявся Міжнародною фундацією виборчих систем у співпраці з Національною школою суддів України за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства міжнародних справ Канади та британської допомоги від уряду Великої Британії за редакцією члена Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів Михайла Цуркана.

Презентацію ключових розділів посібника провела фахова команда представників IFES Україна – Олексій СидорчукЮлія ЗальцбергАльона ШешеняПавло РоманюкБогдан Мохончук.

Друга частина заходу проходила у форматі круглого столу, у ході якого учасники мали змогу заслухати тематичні доповіді та обговорити проблемні аспекти розгляду судами справ про порушення правил політичного фінансування. Спікерами цієї частини виступили суддя Одеського апеляційного суду Віталій Кострицький, старша радниця з юридичних питань Громадянської мережі “ОПОРА” Ольга Коцюруба, головний спеціаліст відділу превенції та адміністративної практики Національного агентства з питань запобігання корупції Валерій Калевич, член Центральної виборчої комісії Андрій Євстігнєєв та старший дізнавач з особливих доручень Управління дізнання Національної поліції України Сергій Шибіко.

У своїх виступах доповідачі розкрили питання щодо: проблемних аспектів розгляду судами справ про порушення правил політичного фінансування; окремих аспектів притягнення до відповідальності за порушення правил політичного фінансування; порушення правил політичного фінансування (особливості притягнення до адміністративної відповідальності); порушення правил фінансування виборчих кампаній (практика реагування та виклики); проблем на шляху доказування кримінальних правопорушень за ст. 159-1 ККУ.

У заключній частині відбулася загальна дискусія, у ході якої учасники круглого столу мали можливість поставити додаткові запитання доповідачам з тематики їх виступів та предметно подискутувати з озвученої проблематики.

Національна школа суддів України