Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВККСУ зустрівся з Послом Великої Британії

26 липня 2023, 15:00

Сьогодні, 26 липня 2023 року, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Роман Ігнатов, заступник Голови Руслан Сидорович та член Комісії Віталій Гацелюк зустрілися з Надзвичайним і Повноважним Послом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні Меліндою Сіммонс.

У заході також взяли участь Перший Політичний Секретар Посольства Сполученого Королівства Вільям Тернер та директор Міжнародної організації права розвитку (ІДЛО) в Україні Леван Дучідзе.

Під час зустрічі підписано План спільних дій щодо реалізації Проєкту міжнародної технічної допомоги «Підтримка реформи судового врядування в Україні».

Документ передбачає співробітництво з метою виконання заходів щодо забезпечення інституційної спроможності ВККСУ, незалежності, прозорості її діяльності за підтримки уряду Великої Британії та Посольства Великої Британії в Україні.

Зокрема, спільна діяльність Проєкту з Комісією охоплює такі питання:

  • адаптація секретаріату Комісії до кризових умов з метою ефективного виконання передбачених Законом України «Про судоустрій і статус суддів» повноважень;
  • покращення знань членів ВККСУ про міжнародні стандарти судового врядування;
  • підвищення обізнаності членів ВККСУ щодо гендерної рівності та залучення (інклюзії);
  • інституціоналізація прозорого призначення суддів;
  • оптимізація строків призначення суддів відповідно до етичних та меритократичних стандартів;
  • підтримка цифрової трансформації судової системи України.  

Голова ВККСУ поінформував британських колег про плани Комісії на найближчу перспективу. Як зазначив Роман Ігнатов, Комісія вживає заходів щодо створення найближчим часом Громадської ради доброчесності з метою відновлення кваліфікаційного оцінювання та конкурсних процедур, які не були завершені попереднім складом Комісії.

Представники Посольства Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні разом з колегами з ІДЛО відзначили, що плани роботи Комісії є амбітними і висловили сподівання на їх успішну реалізацію.

Нагадаємо, 20 липня 2023 року на засіданні Комісії вирішено продовжити конкурс, оголошений рішенням Комісії від 5 серпня 2019 року № 146/зп-19, на зайняття 7 вакантних посад суддів у місцевих загальних судах Донецької та Луганської областей для кандидатів на посаду судді, які відповідають вимогам абзацу сьомого пункту 13 розділу III «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Також продовжено конкурс, оголошений рішенням Комісії від 05 серпня 2019 року № 145/зп-19, на зайняття 35 вакантних посад суддів у місцевих судах для кандидатів на посаду судді, які відповідають вимогам абзацу третього пункту 13 розділу III «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Крім того, вирішено здійснити повторний автоматизований розподіл справ між членами ВККСУ щодо продовження процедур оцінювання.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України