Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До 15 років позбавлення волі засуджено громадянина, який виконував обо'вязки "мера Бердянська" у так званій «мерії міста Бердянська»

26 липня 2023, 14:40

Запорізький апеляційний суд повідомляє, що 25 липня 2023 року відбулось судове засідання за апеляційною скаргою захисника обвинуваченого С. вирок Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 13 березня 2023 року, яким громадянина С. визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 111, ч. 5 ст. 111-1 КК України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану та добровільне зайняття громадянином України посади у незаконних органах влади).

Підставою для притягнення С. до кримінальної відповідальності стало те, ще на початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України, обвинувачений, будучи проросійськи налаштованою особою, умисно та за власною ініціативою встановив контакти з представниками військової окупаційної адміністрації рф, в подальшому прийняв пропозицію окупантів та добровільно зайняв посаду виконувача обов’язків мера м. Бердянська у так званій «мерії міста Бердянська».

С. закликав мешканців м. Бердянськ отримувати паспорти російської федерації, впроваджував російські рублі замість української гривні, встановлював на території міста російський мобільний зв’язок, налагоджував освітній процес за російською програмою тощо.

Вироком колегії суддів Жовтневого районного суду міста Запоріжжя громадянина С. визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 111, ч. 5 ст. 111-1 КК України, та призначено покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах влади, установах, підприємствах та організаціях незалежно від форми власності строком на 10 років.

Під час судового розгляду адвокат обвинуваченого посилався на те, що С. був вимушений зайняти посаду виконуючого обов’язки мера м. Бердянськ, або діяв під фізичним чи психічним примусом з боку окупантів. Вказував, що діями обвинуваченого не було завдано істотної шкоди інтересам держави. У зв’язку з чим захисник в апеляційній скарзі просив вирок суду першої інстанції скасувати, та закрити кримінальне провадження.

Перевіривши всі доводи та докази у їх сукупності, колегією суддів судової палати з розгляду кримінальних справ вирішено апеляційну скаргу захисника обвинуваченого С. залишити без задоволення, а вирок місцевого суду залишити без змін.

Варто зазначити, що судовий розгляд відбувався за відсутності обвинуваченого, оскільки він переховується на тимчасово окупованій території України, а тому строк відбування покарання почне свій відлік з моменту його затримання.

Справа №331/2611/22