Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась координаційна зустріч представників НШСУ із представниками європейських суддівських шкіл

26 липня 2023, 08:24

25 липня 2023 року ректор Микола Оніщук провів координаційну онлайн-зустріч із Генеральним Секретарем Європейської мережі суддівської освіти Інгрід Дурвуа, а також представниками європейських суддівських шкіл: Центром підготовки суддів та прокурорів Королівства Нідерланди – радницею з питань міжнародного співробітництва Флор Біерхорст та старшою менеджеркою з питань міжнародної діяльності Лісою Петрусмою, Національної школи магістратури Франції – менеджеркою проєктів відділу міжнародного співробітництва, прокурором Еммануель Лодік-Барон, Вищої школи юстиції (Італія) – суддею Джалукою Грассо та членом наглядової ради Марко Альмою, Національного інституту юстиції Болгарії – директоркою Мігленою Тачевою та заступницею директора Сільвією Дімітровою.

Метою координаційної зустрічі було узгодження програм та графіків проведення спільних вебінарів для суддів України у межах поглибленої співпраці Національної школи суддів України з Європейською мережею суддівської освіти та європейськими суддівськими школами.

Учасники зустрічі обговорили попередній успішний досвід проведення низки навчальних заходів для суддів та прокурорів з європейськими суддівськими школами. Також було обговорено подальші напрями співпраці, які заплановані на вересень – грудень 2023 року. Зокрема, проведення спеціалізованих вебінарів за тематикою:

– Протидія корупції та повернення активів;

– Прокуратура Європейського Союзу (EPPO) – використання коштів ЄС, у співпраці з Прокуратурою Європейського Союзу;

– Воєнні злочини, у співпраці з Секретаріатом мережі з питань геноциду (GNS);

– Розслідування злочинів щодо викрадення дітей в умовах війни;

– Кіберзлочинність;

– Тренінг з питань методології навчання: підвищення кваліфікації.

Крім того, було детально обговорено питання щодо проведення практичного семінару з питань розслідування та переслідування воєнних злочинів, вебінару “Юридичні аспекти розгляду справи МH-17: досвід Нідерландів” у кінці вересня, а також можливості залучення українських суддів та викладачів НШСУ до навчальних заходів EJTN (згідно з графіком на 2023 рік), зокрема, фінансова підтримка участі у таких заходах.

Окремо було обговорено можливість підписання Національною школою суддів України до кінця цього року Меморандуму про співпрацю з Вищою школою юстиції (Італія), участь українських суддів у навчальному візиті до Франції у вересні цього року.

У ході зустрічі Ректор отримав запрошення від Генерального Секретаря Європейської мережі суддівської освіти взяти участь у жовтні 2023 року у засіданні керівної ради директорів європейських шкіл (позачерговій сесії Генеральної асамблеї EJTN) з пленарною доповіддю.

За підсумками зустрічі було домовлено підготувати Комплексний план спільних навчальних заходів на 2023 рік, який буде надісланий усім сторонам для ознайомлення та внесення додаткових пропозицій.

Від Національної школи суддів України у зустрічі також брали участь проректор Наталія Шукліна, заступник начальника відділу Олександр Іщенко та головна спеціалістка Людмила Паршикова.

Національна школа суддів України