Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судовий розгляд кримінальних проваджень, пов’язаних з війною, має бути ефективним і справедливим, щоб захистити права потерпілих – суддя ВС

25 липня 2023, 16:47

Очевидно, що в умовах воєнного стану права людей можуть зазнавати обмежень. Це об’єктивна реальність. Але є допустимі обмеження, а є такі, з якими миритися не можна навіть під час війни.

На цьому наголосила суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Олександра Яновська під час дискусії «Дотримання основоположних прав в умовах війни та під час повоєнного відновлення: поточні акценти та вектори руху», організованої в межах презентації звіту «CSO METER: Ukraine 2022. Country Report».

За словами спікерки, повномасштабне вторгнення росії в Україну загострило проблеми кримінальної юстиції та додало нових. Наприклад, колосальним викликом є забезпечення розумних строків судового розгляду справ і кримінальних проваджень. Це питання було актуальним і до збройної агресії росії, яка почалася ще 2014 року, а тепер ще більше актуалізувалося з урахуванням того, що 18 % судів в Україні не працюють через розташування на тимчасово окупованих територіях, близькість до лінії фронту чи через інші обставини. У зв’язку з цим виникає потреба змінювати територіальну підсудність розгляду справ. Це призводить до того, що велику кількість кримінальних проваджень передають з одного суду до іншого. Усе це не сприяє покращенню ситуації з розглядом справ.

Олександра Яновська зауважила, що у зв’язку з уведенням воєнного стану законодавець вніс до КПК України низку змін і встановив особливий режим досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень. Однією з таких новацій є надання прокурору права продовжити строк дії ухвали слідчого судді про тримання під вартою, якщо з об’єктивних причин слідчий суддя не може розглянути це питання. Суддя ВС переконана, після припинення воєнного стану та перемоги України норми КПК України мають бути повернені до режиму мирного часу.

Не так давно величезною проблемою були випадки катування, тортур у відділках міліції задля отримання показань, які надалі використовувалися як докази доведення вини. Частково цю проблему вдалося врегулювати завдяки змінам до КПК України 2012 року – тоді було передбачено, що не можна використовувати як доказ показання, які даються на стадії досудового розслідування. Однак за змінами, внесеними в умовах воєнного стану, показання, надані під час досудового розслідування за певних умов і обставин, можуть бути використані як доказ. «На сьогодні такі обмеження є виправданими, це потрібно для того, щоб забезпечити ефективне розслідування тих страшних злочинів, які скоюють росіяни. Але після завершення війни українське суспільство має повернутися до високих стандартів дотримання прав людини», – переконана Олександра Яновська.

Під час виступу суддя ВС також зосередилася на необхідності забезпечення справедливого правосуддя у кримінальних провадженнях, пов’язаних із війною. За словами спікерки, сьогодні судді України всіх ланок приділяють багато уваги підвищенню кваліфікації, відточенню знань і навичок щодо застосування норм міжнародного гуманітарного права, міжнародного права прав людини та міжнародного кримінального права з урахуванням національних стандартів і законодавства України. Адже очевидним є той факт, що основний тягар розгляду проваджень, пов’язаних із війною, ляже на плечі національних судів. Досудове розслідування таких кримінальних проваджень та подальший судовий розгляд мають бути не лише ефективні, а й справедливі – для того, щоб захистити права потерпілих і щоб засуджені російські воєнні злочинці не мали підстав звертатися до європейських інституцій у зв’язку з порушенням їхніх прав.

Захід, організований Українським незалежним центром політичних досліджень, відбувся 24 липня 2023 року в межах проєкту «CSO Meter: A Compass to Conducive Environment and CSO Empowerment» за підтримки Європейського Союзу.

Фото надані організатором заходу.

Верховний Суд