Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проєкт ЄС “Право-Justice” завершив навчання тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду

24 липня 2023, 14:57

Проєкт ЄС “Право-Justice” завершив теоретичну частину міжінституційного навчального курсу “Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду” для 39 учасників.

Це вже четвертий набір відповідного навчального курсу, який проводитиметься в межах Ініціативи “Модельні суди”.

Учасниками курсу стали судді, працівники апарату суду, Служби судової охорони, Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України, Національної поліції України, адвокати, представники системи безоплатної правової допомоги, а також громадських організацій.

“Ми вітаємо 39 нових учасників спільноти тренерів, які прослухали теоретичну частину курсу та фіналізовують дипломні роботи у співпраці з тренерами. Незабаром вони отримають сертифікати та зможуть реалізовувати власні проекти щодо впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів. Важливо, що всі учасники курсу отримали знання з акцентом на досвід віктимізації в контексті воєнного конфлікту, використовуючи підхід, орієнтований на тих, хто пережив травму”, - зазначила національна експертка Проєкту ЄС “Право-Justice”, координаторка курсу та напряму роботи з вразливими користувачами суду у межах Ініціативи “Модельні суди” Євгенія Бондаренко.

За словами національної експертки, навчальний курс уже став платформою для масштабування кращих практик щодо впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду. Адже більше 130 випускників чотирьох потоків курсу не лише створюють проекти для власних організацій, а й діляться знаннями як спікери на тренінгах Національної школи суддів України та через заходи Державної судової адміністрації України, міжнародних проектів, громадських організацій.

“Це допомагає досягти сталого результату для судової системи, яка стає більш чутливо реагувати на потреби вразливих груп населення, забезпечуючи інклюзивність та доступ до правосуддя”, - зазначила Євгенія Бондаренко.

Під час курсу тренери та учасники розглянули такі теми:

  • концепція віктимізації, необхідність підтримки потерпілих та свідків;
  • міжнародні та регіональні стандарти захисту й підтримки потерпілих і свідків;
  • комунікація з вразливими особами;
  • розуміння потреб потерпілих та свідків;
  • підтримка постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного зі збройним конфліктом;
  • запобігання злочинної віктимізації ВПО та біженців;
  • управління конфліктами та кризового втручання.

Тренерами курсу стали експертки Проєкту Іріна Урумова та Катерина Ілікчієва, а також випускники трьох попередніх наборів, які активно впроваджують набутий досвід у різних сферах та налагоджують міжінституційну співпрацю.