Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП ініціює перевірку діяльності ГО «Україна проти свавілля чиновників»

27 червня 2023, 16:17

Через неодноразове та системне висловлювання погроз і закликів Громадської організації «Україна проти свавілля чиновників» застосувати насильство стосовно суддів Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Міністерства юстиції України з пропозицією розглянути питання щодо проведення перевірки діяльності цієї організації.

У відео, розміщених на YouTube-каналі «Україна проти свавілля чиновників», містяться зображення суддів, вказані їхні прізвища, імена та по батькові, місця роботи, надається оцінка розумовим здібностям, діловим якостям та професіоналізму. Автор відеоматеріалів вживає образливі висловлювання, нецензурну лайку стосовно суддів та членів їхніх сімей, обвинувачує їх у хабарництві, службовому підробленні, сепаратизмі та, зокрема, колабораціонізмі.

Варто зауважити, що в коментарях до публікацій, які, за твердженнями суддів, належать голові Громадської організації, висловлено прямий заклик до здійснення насильства щодо суддів у зв’язку з їхньою діяльністю та щодо членів їхніх сімей, заклики до третіх осіб, зокрема активістів, бійців Збройних Сил України, територіальної оборони, до вчинення фізичної розправи, насильства щодо суддів.

Станом на сьогодні до Вищої ради правосуддя надійшло 12 повідомлень суддів про втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя з боку ГО «Україна проти свавілля чиновників», за результатами перевірки яких Рада прийняла 8 рішень. Зокрема, за фактами погроз з боку вказаної організації вбивством щодо суддів та їхніх близьких родичів у зв’язку з їхньою професійною діяльністю, проводиться досудове розслідування у низці кримінальних проваджень.

Окрім того, ВРП вирішила:

– звернутися до адміністрації відеохостингу YouTube щодо блокування контенту, розміщеного на каналі «Україна проти свавілля чиновників», через порушення правил спільноти або умов використання;

– звернутися до Офісу Генерального прокурора з приводу вжиття передбачених законом заходів для швидкого, повного та неупередженого розслідування кримінальних проваджень, які розслідуються за повідомленнями суддів про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя з боку ГО «Україна проти свавілля чиновників»;

– до Департаменту кіберполіції Національної поліції України щодо вжиття заходів відповідно до вимог Закону України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України».

Слід зазначити, що судді, які ухвалюють рішення іменем України та є публічними особами, при виконанні своїх обов’язків повинні враховувати інтерес до них з боку суспільства та право інших осіб висловлювати свої оціночні судження стосовно здійснення правосуддя, а також розрізняти спроби втручання в їхню діяльність зі здійснення правосуддя та вираження іншими особами своїх думок, припущень, критики на адресу суддів.

Водночас, на переконання ВРП, ГО «Україна проти свавілля чиновників» перетнула межу допустимої критики стосовно судді як публічної особи.

Дії цього Громадського об’єднання, наслідком яких є численні звернення суддів до ВРП з повідомленнями про втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя, зокрема, спричиняють заявлення суддями самовідводів від участі в розгляді матеріалів проваджень за скаргами голови цієї організації з метою їх об’єктивного розгляду, фактично унеможливлюють розгляд слідчими суддями клопотань слідчих ГУ НП в місті Києві тощо.

Зауважуємо, що, незважаючи на здійснення правоохоронними органами перевірки повідомлень суддів про втручання в їхню діяльність та на низку кримінальних проваджень, голова ГО «Україна проти свавілля чиновників» продовжує відвідувати судові засідання та вчиняти дії, які слугують підставою для звернення суддів до Вищої ради правосуддя з повідомленнями про втручання в їхню діяльність.

Такі поведінка та дії, з урахуванням воєнного стану, створюють у суспільстві уявлення про безкарність протиправного впливу на судову систему, що може негативно позначитися на її незалежності загалом.

Зазначене призводить до грубого порушення гарантій незалежності суддів, зниження рівня довіри громадян до судів, має негативний вплив на авторитет правосуддя, не відповідає вимогам толерантності та широти поглядів, без яких немає демократичного суспільства.

Вища рада правосуддя