Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС обговорив із представниками Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ напрями подальшої співпраці

27 червня 2023, 08:41

При розслідуванні злочинів, вчинених російськими військовими в Україні, і при ухваленні судових рішень у відповідних кримінальних провадженнях має бути забезпечене дотримання найвищих стандартів доведення винуватості, захисту та відкритості процесу, адже суди України прагнуть, щоб їхні рішення сприймалися в усьому світі як справедливі.

Про це зазначив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час зустрічі з делегацією Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, присвяченої обговоренню питань щодо судового розгляду справ, пов’язаних із воєнними злочинами.

Очільник ВС подякував представникам Бюро за активну співпрацю та підтримку й наголосив, що БДІПЛ завжди було надійним партнером Верховного Суду, а в такий скрутний для країни час допомога Бюро є неоціненною.

Також Станіслав Кравченко висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю та переконання в тому, що Перемога дасть змогу Україні продовжити демократичний шлях розвитку.

Керівник відділу демократизації БДІПЛ Костянтин Вардзелашвілі відзначив, що світову спільноту вражає, як Україна залишається стійкою та попри війну не припиняє впроваджувати реформи, а судова система, зокрема, – належно й успішно виконувати свої завдання, дотримуючись найвищих стандартів здійснення правосуддя, норм і принципів міжнародного права. Крім того, за його словами, заслуговує на повагу продемонстрована Верховним Судом здатність оперативно й ефективно реагувати на виклики, що постають перед ним. Костянтин Вардзелашвілі також запевнив, що Бюро продовжуватиме надавати необхідну судовій системі України допомогу, прислухаючись до її потреб і запитів.

Спеціаліст з питань верховенства права БДІПЛ Крістофер Рассел повідомив, що зараз триває підготовка навчальних заходів для українських суддів та обговорення їх тематики. Серед питань, що можуть стати предметом розгляду під час таких семінарів, він виокремив проблемні аспекти доказування, нюанси процедури in absentia, особливості статусу військовополонених та питання відповідальності військового командування країни-агресора.

Учасники заходу окреслили перспективи подальшої співпраці, що передбачатиме, зокрема, експертну підтримку, роботу над удосконаленням національного законодавства та напрацювання рекомендацій для суддів щодо розгляду кримінальних проваджень стосовно воєнних злочинів.

До складу делегації БДІПЛ також увійшов заступник директора з питань демократичного врядування Радівоє Груїч, а зі сторони Верховного Суду в заході взяли участь секретар Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі ВС Герман Анісімов, суддя ВС у Касаційному кримінальному суді Микола Ковтунович, начальник управління аналітичної допомоги касаційним судам та Великій Палаті Верховного Суду департаменту аналітичної та правової роботи Геннадій Зеленов і начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар.

Верховний Суд