Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд повернув у власність держави землю історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» площею понад 4 га

26 червня 2023, 16:55

Господарський суд Волинської області розглянув справу та задоволив позов заступника керівника Волинської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Волинської обласної державної адміністрації (Волинської обласної військової адміністрації) до Володимирської міської ради про витребування земельної ділянки.

Третьою особою, яка не заявляла самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача виступила адміністрація Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» .

Під час розгляду справи суд з’ясував, що земельна ділянка, яка перебувала у постійному користуванні Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» та на якій розташована пам`ятка археології національного значення «Городище-Вали» ІХ-ХШ ст., вибула із земель державної власності в результаті ухвалення міською радою спірного рішення та подальшого внесення відомостей до Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Вибуття земель історико-культурного призначення із власності держави є незаконним. Відповідно до частини 1 статті 34 Закону України «Про охорону культурної спадщини» землі, на яких розташовані пам'ятки, історико-культурні заповідники, історико-культурні заповідні території, охоронювані археологічні території, належать до земель історико-культурного призначення, включаються до державних земельних кадастрів, планів землекористування, проєктів землеустрою, іншої проектно-планувальної та містобудівної документації.

Оскільки на спірній земельній ділянці розташована пам’ятка археології «Городище-«Вали» ІХ-ХІІІ ст., яка відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.09.2009 № 928 «Про занесення об'єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України» занесена до вказаного реєстру як пам’ятка археології національного значення із охоронним номером 030003-Н, вказана земельна ділянка має належати на праві власності лише державі. Земельна ділянка із розташованою на ній пам'яткою повернута у власність держави.