Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Члени ВККСУ взяли участь в орієнтаційній сесії

26 червня 2023, 16:17

24 – 25 червня 2023 року у м. Львів за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливість для всіх» відбулася орієнтаційна сесія для членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. У заході взяли участь провідні спікери із США, Канади, Великої Британії, Німеччини, Нідерландів, Словаччини, знані національні експерти і тренери, а також керівник секретаріату Комісії Олена Пономаренко та директор департаменту суддівської кар’єри секретаріату Комісії Тарас Нешик.

Мета заходу – забезпечення інституційної пам’яті Комісії, ознайомлення нових членів ВККСУ з досвідом роботи споріднених установ в інших країнах, зокрема зі стандартами добору та кваліфікаційного оцінювання суддів; оптимізація діяльності ВККСУ щодо стратегічного планування, управлінських рішень, комунікаційної та просвітницької роботи, автоматизації процесів та професійного розвитку; визначення етапів розбудови інституційної спроможності ВККСУ в перспективі.

У своїй вітальній промові Голова Комісії Роман Ігнатов подякував міжнародній спільноті за підтримку і неодноразово підкреслив важливість та актуальність проведення такої сесії, особливо в контексті викликів, які постають сьогодні перед Вищою кваліфікаційною комісією суддів України.

Під час дводенного тренінгу учасники обговорили низку тематичних блоків з питань діяльності Комісії:

  • добір і кваліфікаційне оцінювання суддів;
  • досвід оцінювання доброчесності та професійної компетенції: засвоєні уроки;
  • доброчесність, професійна етика та протидія корупції;
  • важливість інформаційних технологій в роботі Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
  • роль Громадської ради доброчесності у процесі добору і оцінювання суддів;
  • співробітництво Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Національної школи суддів України;
  • внутрішні та зовнішні комунікації;
  • внутрішні правила роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та нормативні документи;
  • критерії оцінювання якості роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

На завершення Голова Комісії відзначив висвітлення експертами актуальних проблем функціонування судової системи країни, надану можливість поділитися набутим досвідом й обговорити слушні пропозиції, а також подякував міжнародним партнерам за високий рівень організації сесії.

Довідково:

Програма USAID «Справедливість для всіх» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) працює в Україні з жовтня 2021 року. Програма USAID «Справедливість для всіх» реалізується з метою просувати ідею справедливості для всіх через зміцнення системи правосуддя, послуг у сфері юстиції та залучення суспільства, щоб забезпечити адекватне реагування на правові проблеми та потреби українців у правосудді.

Програма USAID «Справедливість для всіх» ґрунтує свою діяльність на здобутках Програми USAID «Нове правосуддя» та використає її досягнення для координації тісної співпраці із українськими партнерами, проєктами USAID та Уряду США й іншими проєктами міжнародних донорських організацій в Україні.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України