Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 19 - 23 червня 2023 року

26 червня 2023, 09:00
ВРП звільнила п’ятьох суддів у відставку
 
20 червня 2023 року ВРП вирішила звільнити двох суддів у зв’язку з поданням заяв про відставку, а саме:
  • Матвієвську Ганну Вячеславівну – з посади судді Орджонікідзевського районного суду міста Харкова;
  • Пилипенко Олену Євгеніївну – з посади судді Шостого апеляційного адміністративного суду.

22 червня 2023 року ВРП ухвалила звільнити трьох суддів у зв’язку з поданням заяв про відставку, а саме:

  • Шембелян Вікторію Сергіївну – з посади суддіЛуганського окружного адміністративного суду;
  • Кордюк Галину Тарасівну – з посади суддіЗахідного апеляційного господарського суду;
  • Баглая Івана Петровича – з посади судді Чернігівського апеляційного суду.

«Підписання меморандуму з НАЗК – важливий крок для подолання корупції» – Григорій Усик

21 червня 2023 року відбулося підписання Меморандуму про взаємодію та співпрацю між ВРП та НАЗК.

«Підписання меморандуму – знакова подія, адже це перший документ про співпрацю з антикорупційним органом. Це важливий крок у напрямі досягнення цілі – подолання корупції та водночас забезпечення незалежності судової влади. Іншим важливим кроком стане відновлення процедури розгляду дисциплінарних скарг на дії суддів, що дасть змогу підвищити рівень довіри до судової влади», – зазначив голова ВРП Григорій Усик.

Меморандум передбачає консолідацію зусиль у питаннях формування та реалізації державної антикорупційної політики, а також забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством, формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів, додержання норм Конституції України та законів України.

Членкиня ВРП Інна Плахтій – про межі дискреції в розрізі кадрової функції ВРП

Під час модерованої дискусії «Відлік почався: мультизадачність як запорука ефективності нової ВККСУ», організованої Українським інститутом майбутнього спільно з Правничою асоціацією «ДОБРОСУД», членкиня ВРП Інна Плахтій розповіла про межі дискреційних повноважень ВРП в розрізі кадрової функції щодо призначення кандидатів на посади суддів.

«З моменту відновлення повноважень Вищої ради правосуддя її головна кадрова функція полягала у створенні повноважної Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Це нам вдалося», – зазначила членкиня ВРП Інна Плахтій.

Також під час заходу обговорювалися питання щодо нагальних кадрових проблем у судовій системі та пріоритетні напрями роботи оновленої ВККС України.

ВРП тимчасово відсторонила суддю Ленінського районного суду міста Полтави від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності

22 червня 2023 року ВРП вирішила задовольнити клопотання заступника Генерального прокурора – керівника САП Клименка О.В. та тимчасово відсторонила суддю Ленінського районного суду міста Полтави Новака Юрія Дмитровича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.

ВРП звільнила Світлану Волкову з посади судді Печерського районного суду міста Києва

22 червня 2023 року ВРП прийняла рішення про звільнення Світлани Волкової з посади судді Печерського районного суду міста Києва на підставі пункту 3 частини 6 статті 126 Конституції України (вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді).

ВРП продовжила строк тимчасового відсторонення судді Лариси Богомолової від здійснення правосуддя

22 червня 2023 року ВРП задовольнила клопотання заступника Генерального прокурора Антона Войтенка та продовжила до 22 серпня 2023 року строк тимчасового відсторонення судді Бердянського міськрайонного суду Запорізької області Лариси Богомолової, відрядженої до Полтавського районного суду Полтавської області, від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Члени ВРП зустрілися з представниками Проєкту ЄС «ПРАВО-JUSTICE»

Пріоритетні напрями співпраці конституційного органу суддівського врядування з європейськими партнерами обговорили під час зустрічі голова ВРП Григорій Усик, члени Ради Дмитро Лук’янов, Роман Маселко та представники Проєкту Європейського Союзу «ПРАВО-JUSTICE».

Детальніше тут.

"Юридична практика"