Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оксана Блажівська: Вища рада правосуддя у своїй діяльності демонструє свою відкритість і прозорість

09 червня 2023, 18:05

Сьогодні, 9 червня 2023 року, член Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська виступила із вітальною промовою на Конференції «Свобода слова для суддів та роль суддівських асоціацій у демократичній державі, яка керується верховенством права», організованій спільно Проєктом ЄС «Право-Justice» та відділом програм співробітництва Ради Європи в рамках Проєкту «Забезпечення ефективної реалізації права на справедливий суд (стаття 6 ЄСПЛ) в Україні».

Як зазначила Оксана Блажівська під час свого виступу, Вищій раді правосуддя надано статус спостерігача у Європейській мережі рад правосуддя, що є важливим кроком України на міжнародній арені.

В контексті теми Конференції Оксана Блажівська акцентувала увагу учасників на тому, що Вища рада правосуддя запевняє суспільство в абсолютній і нульовій толерантності до проявів корупції та дій, які підривають авторитет судової влади. 8 червня ВРП на своєму пленарному засіданні зробила заяву про забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя, в якій підтримала заяву Верховної Ради України щодо проявів корупції у судовій системі.

Спікер зауважила, що формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України є однією з головних цілей, визначених Президентом України у Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021 – 2023 роки. Адже від цього рішення залежить збереження Україною статусу країни кандидата на вступ до Європейського Союзу та успіх подальших перемовин щодо повноправного членства. 1 червня 2023 року Вища рада правосуддя призначила повноважний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та розблокувала роботу ключового органу з формування суддівського корпусу.

Членкиня наголосила, що відновлення роботи ВККСУ – значний крок для відновлення довіри наших громадян до суддівської гілки влади, оскільки без доступу до правосуддя неможливій сталий і демократичний розвиток держави.

Перед оновленим складом ВККСУ стоїть багато викликів, які необхідно вирішувати.

Вища рада правосуддя сподівається на ефективну роботу ВККСУ та наголошує на доцільності вдосконалення процедури добору суддів. Члени ВРП активно беруть участь у вдосконаленні процедури добору суддів. Зокрема, Оксана Блажівська разом із головою профільного комітету Верховної Ради України є членами парламентської робочої групи, яка працює над оптимізацією цих процесів.

Оксана Блажівська зауважила на необхідності відновлення дисциплінарної функції ВРП, оскільки розгляд дисциплінарних скарг є одним із найважливіших повноважень Ради, відсутність якого не дозволяє реалізувати сподівання суспільства від органів судової влади.

Вона наголосила, що Вища рада правосуддя очікує від законодавця якнайшвидшого прийняття законопроєкту № 9261, реалізація якого дасть змогу відновити розгляд справ щодо дисциплінарної відповідальності суддів та забезпечити початок роботи і функціонування Служби дисциплінарних інспекторів ВРП. В межах своїх повноважень Вища рада правосуддя надала консультативний висновок щодо згаданого законопроекту.

Спікер зазначила, що формування майбутньої комунікаційної практики ВРП безумовно базуватиметься на рекомендаціях, викладених у Висновку Консультативної ради європейських суддів (КРЄС) № 25 про свободу вираження поглядів суддів. На її переконання, висновок порушує важливе питання комунікації суддів у соціальному просторі, а також і реагування на критику судової влади з боку громадянського суспільства.

Висновок містить загальні вказівки для суддів щодо того, які параметри слід враховувати, коли судді реалізують своє право на свободу вираження поглядів як у суді, так і поза ним, у тому числі в засобах масової інформації та соціальних мережах. Одночасно, вступаючи на посаду судді, особа складає присягу, яка серед іншого передбачає дотримання етичних принципів і правил поведінки судді, що передбачено і статтею 58 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів».

Членкиня наголосила, що критика має мати обов’язкове місце у суспільстві і у владі, однак, вона не може перетинати меж і принижувати як честь і гідність громадян, так і авторитет органів судової влади.

Оксана Блажівська висловила переконання, що судді мають навчитися гідно сприймати зауваження суспільства щодо діяльності судової системи, а також, виважено і аргументовано відповідати на неконструктивну критику, що, у свою чергу, сприятиме підвищенню авторитету органів судової влади.

Вона зауважила, що одягаючи мантію, потрібно гідно нести звання судді, розуміти та відчувати межі дозволеного, дотримуватись етичних правил, розуміти межі дисциплінарної відповідальності.

Довідково. У роботі конференції, яка відбувається у Львові протягом 9-10 червня 2023 року, беруть участь члени ВРП Оксана Блажівська, Інна Плахтій, а також заступник голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Руслан Сидорович, представники Верховного Суду, Ради суддів України, судді судів України та судів інших країн, міжнародні експерти.

Вища рада правосуддя