Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рада суддів України підтримала проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо фінансування судової влади)»

26 березня 2012, 18:35

23 березня 2012 року Рада суддів України на своєму засіданні підтримала проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо фінансування судової влади)».


Проектом закону пропонується внести зміни до Законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про судовий збір» Бюджетного кодексу України, Регламенту Верховної Ради України.


Зокрема, до повноважень Ради суддів України додається затвердження єдиних нормативів витрат щодо розгляду судами справ.


Стаття 142  закону «Засади фінансування судів» поповнюється двома абзацами,  а саме:  зменшення розміру фінансування судів на наступний рік  не більше, ніж на 5 відсотків, може здійснюватися тільки за згодою Ради суддів України, більше, ніж на 5 відсотків - тільки за згодою З’їзду суддів України.
Бюджетний кодекс України доповнюється  нормою, що регулює оплату праці працівників апарату суду. Такий фонд оплати праці установлюється пропорційно до фонду оплати праці суддів відповідного суду з коефіцієнтом не менше 1,5.


Головні розпорядники коштів Державного бюджету України стосовно фінансового забезпечення діяльності судів (Конституційний Суд України, Верховний Суд України, вищі спеціалізовані суди, Державна судова адміністрація України) подають бюджетні запити до Комітету Верховної Ради України, до компетенції якого належать питання бюджету, а їх копії - до Міністерства фінансів України для надання відповідних висновків.  Міністерство фінансів України у разі незгоди, вважаючи такі запити не обґрунтованими чи такими, що  не можуть бути задоволені,  подає на розгляд Кабінету Міністрів України аргументовані висновки із зазначенням причин, які перешкоджають задоволенню цих запитів, та пропозиції щодо шляхів усунення розбіжностей.


Якщо Кабінет Міністрів України вважає, що бюджетні запити стосовно фінансового забезпечення діяльності судів не обґрунтовані чи не можуть бути задоволені, він також подає до Верховної Ради України відповідний висновок із зазначенням причин, що перешкоджають задоволенню цих запитів, та пропозиції щодо шляхів усунення розбіжностей.


Регламент Верховної Ради України доповнено пунктом, який регулює обговорені питання стосовно фінансування судів та інших органів і установ судової системи. Так, у обговоренні обов’язково беруть участь представники Ради суддів України, Конституційного Суду України, Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, Державної судової адміністрації України.

У Закон України «Про судовий збір» пропонуються зміни, відповідно до яких  «кошти судового збору спрямовуються на забезпечення здійснення правосуддя, в тому числі забезпечення діяльності органів в системі судової влади, зміцнення матеріально-технічної бази судів, включаючи створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційної системи, веб-порталу судової влади, комп'ютерних локальних мереж, сучасних систем фіксування судового процесу, придбання та обслуговування комп'ютерної і копіювально-розмножувальної техніки, впровадження електронного цифрового підпису, крім витрат на суддівську винагороду суддям та оплату праці працівників апарату суду».


Також члени Ради суддів України обговорили результати засідання робочої групи з розгляду проблемних питань в оплаті праці суддів, яке відбулося 21 березня 2012 року.


Одна з проблемних ситуацій: судді, що перейшли на роботу з місцевих судів до вищих спеціалізованих, мають розбіжності в оплаті праці, зокрема, в отриманні суддівської винагороди. Ще Радою суддів України була створена робоча група з напрацювання відповідних пропозицій з врегулювання вказаного питання, та розіслано листи до вищих спеціалізованих судів для напрацювання компромісного і виваженого рішення.

За підсумками засідання робочої групи та обговорення питання розгляду оплати праці суддів Рада суддів вирішила погодити пропозицію Вищого адміністративного суду України і Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ щодо внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів України».

Зокрема, в тексті вказаного закону пропонується слово «заробіток» замінити словами «заробітна плата», слова «суддівська винагорода» замінити словами «оплата праці суддів чи «заробітна плата суддів», а слова «грошове утримання» треба замінити словами «заробітна плата». Відповідно до запропонованих змін розмір відпустки судді має подовжитись з «30 робочих днів з виплатою суддівської винагороди» до «35 календарних днів з виплатою», а також пропонується внести зміни до розрахунку оплати праці суддів та допомоги на оздоровлення.

Радою суддів України прийнято рішення звернутися до Кабінету Міністрів України як суб’єкта законодавчої ініціативи, та Комітету з питань правосуддя Верховної Ради України з пропозицією щодо внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а також до запровадження змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Погодити позицію Верховного Суду України та вищих спеціалізованих судів, за якою при застосуванні другого речення абзацу шостого пункту першого розділу ХІІ Прикінцевих положень слід виходити з того, що суддівська винагорода, нарахована судді відповідно до цього Закону з 1 січня 2012 року за повний відпрацьований місяць, не може бути меншою  його середнього доходу за попередні 12 місяців, чи за менший відпрацьований період за останньою посадою.