Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проєкт “Право-Justice” та представники судової системи обговорили впровадження сервісів для вразливих користувачів суду

25 травня 2023, 15:40

24 травня Проєкт ЄС “Право-Justice” організував круглий стіл “Поточний прогрес і виклики щодо впровадження сервісів для вразливих користувачів суду” у межах Ініціативи “Модельні суди”.

Під час заходу представники судів обмінялися власним досвідом створення та розвитку сервісів для вразливих громадян, а також обговорили проблеми, які постають у цьому процесі сьогодні.

Анна Адамська-Галлант, міжнародна головна експертка, керівниця компоненту Судова реформа Проєкту ЄС “Право-Justice” привітала учасників круглого столу та наголосила на важливості впровадження сервісів для вразливих користувачів судових послуг навіть під час дії режиму воєнного стану.

“На жаль, в Україні на сьогодні багато потерпілих від воєнних злочинів, з’явилися нові вразливі категорії населення. Тому готовність судової системи допомогти вразливим відвідувачам суду є вкрай необхідною. Водночас ми вже бачимо чимало прикладів, коли суди за власною ініціативою втілюють та розвивають сервіси для вразливих груп навіть у тій скрутній ситуації, в який опинилась судова система України через війну. Ми вітаємо та заохочуємо такі ініціативи на місцях”, - зазначила Анна Адамська-Галлант.

Євгенія Бондаренко, національна експертка Проєкту ЄС “Право-Justice”, розповіла про прогрес впровадження сервісів для вразливих користувачів суду.

“З 2020 року уже реалізовано більше 50 проєктів в судах, налагоджена міжвідомча співпраця, розроблена методологія зі створення сервісів для вразливих, проведено три набори курсу “Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду”, створено та Інтерактивний посібник для тренерів навчального курсу. Проєкт здійснює координацію та наставництво, а також допомагає в поширенні досвіду судів серед українських та закордонних колег”, - сказала Євгенія Бондаренко.

Детальніше про міжінституційну співпрацю у процесі провадження сервісів для вразливих користувачів суду розповіла Наталя Король, Голова ГО “Всеукраїнська асоціація працівників судів”, Керівниця апарату Вінницького апеляційного суду. Вона висвітлила цей аспект на прикладі створення Служби підтримки від домашнього насильства.

“Діяльність Служби передбачає надання підтримки шляхом супроводу під час візитів до суду, полегшення участі через забезпечення зони для очікування, перенаправлення постраждалих до інших служб підтримки, надання необхідної інформації в доступній зрозумілій формі. Презентація Служби уже відбулась в робочій групі з питань запобігання домашньому насильству Міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми, а також на Форумі зі зміни соціальних норм для запобігання домашньому насильству “Криголами”, - розповіла Наталя Король.

Практиками впровадження сервісів для вразливих користувачів суду поділилися Олексій Нестеренко, суддя-спікер Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області та Аліна Кіракосян, заступниця керівника апарату суду, а також Андрій Маланій, представник територіального управління Служби судової охорони в Івано-Франківської області.

Вебсайт Проєкту ЄС "Право-Justice"