Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ККС ВС розповів про стан здійснення судочинства щодо воєнних злочинів

24 травня 2023, 15:47

Вже 450 днів триває українська відсіч повномасштабній і відкритій російській експансії, що супроводжується вчиненням загарбниками злочинів агресії, воєнних злочинів, злочинів геноциду та злочинів проти людяності.

Зазначені злочини у більшості випадків зафіксовані, задокументовані та внесені до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань. За даними Офісу Генерального прокурора, станом на 19 травня 2023 року зареєстровано 88 002 таких злочинів.

Про це поінформував голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко під час міжнародної конференції «Забезпечити правосуддя для України. Злочин агресії, воєнні злочини, злочини проти людяності, геноцид».

Він наголосив, що така кількість зареєстрованих кримінальних проваджень – це не лише формальне внесення даних у Реєстр, адже кожен злочин ретельно фіксують і розслідують правоохоронні органи. Водночас робота слідчого неможлива без судового контролю, оскільки більшість слідчих дій має бути санкціонована судом.

Саме тому з перших днів повномасштабної агресії перед судами постало важливе й відповідальне завдання – забезпечити, щоб доказова база була належним чином зафіксована і могла бути використана.

За словами голови ККС ВС, на сьогодні до судів надійшло майже 100 кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів, і ця категорія справ є однією з найбільш пріоритетних.  

Крім того, спікер звернув увагу на те, що за період дії воєнного стану до КК України внесено 19 змін, оскільки норми, що існували до початку повномасштабної війни, потребували вдосконалення. Крім того, 21 зміну законодавець вніс до КПК України.  

Також Станіслав Кравченко відзначив актуальність проєкту «Соняшники» (Польща), метою якого є створення платформи для безпечної передачі, зберігання та надання легітимним органам влади інформації про міжнародні злочини, потерпілих від цих злочинів, надання їм допомоги в отриманні відшкодування і психологічної підтримки. Він висловив вдячність за таку ініціативу та зауважив, що цей проєкт є важливою допомогою в розслідуванні, об’єктивному висвітленні подій в Україні й забезпеченні встановлення справедливості.  

Захід організували українська та польська секції Міжнародної асоціації кримінального права, проєкт ЄС «Право-Justice» і проєкт «Соняшники» (Польща).

Верховний Суд