Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

​​​​​​​Діяльність Проєкту ЄС «Право-Justice» сприяє розвитку органів судової системи

21 квітня 2023, 19:15

На цьому наголосив Голова ВРП Григорій Усик під час засідання Керівного комітету Проєкту ЄС «Право-Justice», яке відбулося 20 квітня 2023 року у Києві.

За його словами, прагнення України до європейської спільноти протягом багатьох років було і є незмінним пріоритетом громадян. Саме воно стало рушійною силою проведення всіх реформ у державі, в тому числі проведення судової реформи, метою якої є утвердження принципу верховенства права, забезпечення ефективного і справедливого судочинства.

Впродовж останніх років Україна зробила значні кроки у напрямку зміцнення незалежності судової влади, її підзвітності суспільству. Були запроваджені нові стандарти формування складу органів суддівського врядування. Проєкт ЄС «Право-Justice» активно долучився та здійснював підтримку роботи членів Етичної ради, процедури оцінки членів Вищої ради правосуддя та відбору кандидатів на вакантні посади членів ВРП.

Особливо, як відзначив Григорій Усик, вагомою є роль Проєкту ЄС «Право-Justice» у відновленні роботи Вищої ради правосуддя: «Перед новоствореною ВРП стояли непрості виклики і першим хто простягнув нам руку допомоги і підтримки був Проєкт ЄС «Право-Justice». Він подякував за проведення для членів ВРП продуктивних орієнтаційної і стратегічної сесії за участі авторитетних експертів, які поділилися власним досвідом та кращими міжнародними практиками з питань призначення суддів на посади, їх кар’єрного просування, притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності, визначення критеріїв доброчесності, налагодження комунікації суспільством, а також за допомогу у формуванні стратегії розвитку ВРП.

Також Григорій Усик висловив вдячність Проєкту ЄС «Право-Justice» за послідовну методологічну та практичну допомогу у організації роботи органів і установ судової системи України. Зокрема за імплементацію Ініціативи «Модельні суди» (до участі в якій залучені понад 90 судів), що сприяє відновленню довіри до судової влади. Адже від того, наскільки якісно буде організовано роботу судів, залежатиме задоволеність відвідувачів рівнем наданих їм послуг. Під час робочої поїздки в Івано-Франківську область, яку організував Проєкт ЄС «Право-Justice», модельні суди продемонстрували організацію роботи, що відповідає європейським стандартам. Це суди майбутнього, за ними перспектива», - сказав Григорій Усик.

Очільник ВРП також відзначив участь експертів Проєкту в розробці Методики проведення Вищою радою правосуддя співбесіди, відбору та призначення кандидатів на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів УкраїниЗазначив, що Рада уже затвердила графік проведення співбесід з кандидатами, і до кінця травня планує оголосити переможців конкурсу на посади членів ВККСУ. Формування цього органу є надзвичайно важливим для заповнення вакантних суддівських посад та є складовою виконання Україною своїх зобов’язань як кандидата на членство в ЄС.

Важлива співпраця з проєктом і у запровадженні електронного судочинства, завдяки якому будуть істотно зменшені витрати державного бюджету на утримання судової влади, а також спрощено доступ громадян до суду.

Підсумовуючи, Голова ВРП зазначив, що Проєктом ЄС «Право-Justice» виконано значний обсяг роботи, який має позитивні наслідки для розбудови судової влади, відновлення довіри громадян до суду, і це вселяє впевненість в успіху судової реформи. Григорій Усик висловив сподівання на підтримку Проєкту у прагненні ВРП отримати статус спостерігача у мережі європейських рад правосуддя.

Під час засідання керівного комітету Проєкту ЄС “Право-Justice” були презентовані ключові результати роботи Проєкту за півроку та напрацьовані плани на найближчу перспективу. Участь у заході взяли представники Європейської Комісії та країн-членів ЄС, національні стейкхолдери, а також команда Проєкту у повному складі.

Вища рада правосуддя