Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформаційне повідомлення

07 квітня 2023, 19:30

З огляду на наявність у засобах масової інформації численних публікацій, у яких висловлюється стурбованість щодо прозорості та відкритості процедури проведення Вищою радою правосуддя відбору на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, ВРП вважає за необхідне зазначити наступне.

ВРП на виконання частини сьомої статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» проводить співбесіду з рекомендованими Конкурсною комісією кандидатами відкрито та приймає за її результатами обґрунтоване і вмотивоване рішення про призначення або про відмову в призначенні відібраних кандидатів на вакантні посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Порядок проведення співбесіди Вищою радою правосуддя визначається її Регламентом.

Згідно Регламенту ВРП, на засіданнях Ради ведуться протоколи та здійснюється повне фіксування технічними засобами, за винятком тієї частини засідання, що проводиться у нарадчій кімнаті.

28 березня 2023 року рішенням Вищої ради правосуддя № 275/0/15-23 було затверджено Методику проведення співбесіди, відбору та призначення кандидатів на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Відповідно до Методики, під час проведення співбесіди здійснюється повне фіксування технічними засобами (відеозапис). Пряма трансляція співбесіди не передбачена. Водночас Методикою встановлено, що ВРП оприлюднює відеозаписи співбесід з усіма кандидатами на посаду члена ВККСУ на офіційному вебсайті Ради невідкладно після завершення усіх співбесід та до прийняття рішення про призначення члена ВККСУ.

Метою такого підходу є забезпечення прозорості процесу проведення співбесід та створення рівних можливостей для всіх кандидатів. ВРП під час процедури відбору кандидатів має забезпечити принцип рівності умов для усіх кандидатів та принцип процедурної справедливості. Гарантувати реалізацію цих загальноприйнятих принципів можна за умови проведення закритих, але фіксованих технічними засобами співбесід. Йдеться про те, що не можна допустити ситуацію, коли кандидати, які будуть проходити співбесіду першими перебуватимуть у нерівних, а отже і несправедливих умовах із тими, хто проходитиме співбесіду останніми.

Саме з цією метою та враховуючи особливість пленарних засідань ВРП, на яких проходитимуть співбесіди, останні будуть відбуватися без участі представників громадськості та ЗМІ. ВРП гарантує, що оприлюднені відео будуть повними і загальнодоступними після завершення співбесід, а саме наступного дня після завершення останньої співбесіди і до оголошення результатів відбору. Таким чином, ВРП чітко слідує принципу гласності та публічності.

Такий підхід цілком відповідає загально правовим та спеціально правовим принципам, які ВРП декларує і реалізовує під час проведення відповідного відбору.

Члени Вищої ради правосуддя усвідомлюють відповідальність і нагальність формування професійного та доброчесного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Вища рада правосуддя