Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Перелік кандидатів, рекомендованих на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

16 березня 2023, 08:36

15 березня 2023 року Конкурсна комісія завершила публічний конкурс з добору кандидатів на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та затвердила фінальний список:

  1. Богоніс Михайло Богданович
  2. Боднарук Юрій Володимирович
  3. Варишко Петро Васильович
  4. Волкова Людмила Миколаївна
  5. Вронська Ганна Олександрівна
  6. Гацелюк Віталій Олександрович
  7. Давидович Ірина Ігорівна
  8. Джепа Юлія Артурівна
  9. Дух Ярослав Михайлович
  10. Ігнатов Роман Миколайович
  11. Кидисюк Роман Анатолійович
  12. Кобецька Надія Романівна
  13. Козлов Андрій Георгійович
  14. Коліуш Олег Леонідович
  15. Красовський Костянтин Юрійович
  16. Куйбіда Роман Олексійович
  17. Луганський Володимир Іванович
  18. Лукʼянець Дмитро Миколайович
  19. Мельник Руслан Іванович
  20. Олененко Світлана Петрівна
  21. Омельян Олексій Сергійович
  22. Пасічник Андрій Володимирович
  23. Рисенко Володимир Миколайович
  24. Сабодаш Роман Богданович
  25. Сидорович Руслан Михайлович
  26. Смородинський Віктор Семенович
  27. Ткаченко Костянтин Валерійович
  28. Хавронюк Микола Іванович
  29. Чумак Сергій Юрійович
  30. Шевчук Галина Михайлівна
  31. Шепель Тарас Петрович
  32. Яким’як Олег Володимирович

На своєму офіційному засіданні, яке відбулося у Варшаві (Польща), комісія оголосила перелік із 32 кандидатів, які повністю відповідають критеріям доброчесності та професійної компетентності, виходячи з  із розрахунку два – на одну вакантну посаду. Перелік рекомендованих кандидатів Конкурсна комісія направила Вищий раді правосуддя (ВРП), яка, відповідно до закону, призначить новий склад ВККС.

Запис трансляції засідання та перелік переможців конкурсу розміщений на сайті Вищої ради правосуддя та офіційній сторінці Конкурсної комісії у Facebook.   

Таким чином, серед рекомендованих кандидатів на посаду члена ВККС – 72% чоловіків (25 кандидатів) та 22 % жінок (7 кандидатів), переважна більшість з яких - правники від 40 до 59 років. Конкурсна комісія рекомендувала до розгляду ВРП 10 суддів та суддів у відставці (31%), 9  науковців (28%), 6 адвокатів (19%), 5 кандидатів із змішаним професійним досвідом (16%) та 2 – представника правоохоронних органів (6%).  

У процесі визначення кращих кандидатів до рекомендації на посади членів ВККС Конкурсна комісія діяла згідно закону України «Про судоустрій і статус суддів», затвердженої Методології оцінювання, а також суб’єктивної дискреції, наданої її членам, щоб досягти своєї місії: зробити все можливе для проведення прозорого, об'єктивного і незалежного конкурсного відбору, що гарантував справедливе ставлення до всіх кандидатів, аби лише найкращі з них були рекомендовані ВРП для призначення членами ВККСУ на благо народу України.

Іван Міщенко голова Конкурсної комісії зазначив, що роботі над конкурсом було присвячено 17 місяців. «Наразі заблоковано кваліфікаційне оцінювання 2 тисяч суддів, конкурс до апеляційних та місцевих судів, до Вищого суду з питань інтелектуальної власності та його апеляційної палати, не працюють два суди через повну відсутність суддів. Призначення членів ВККС розблокує зазначені процедури, які не здійснюються з 2019 року, розблокує доступ людей до правосуддя та дозволить оновити судові органи новими кадрами, які забезпечать в Україні верховенство права і довіру до судової влади. Завершенням конкурсу ми також виконали важливу вимогу щодо набуття членства України в Європейському Союзі і зробили це в умовах війни», - налогосив голова Конкурсної комісії.  

Під час проведення добору кандидатів на посаду членів ВККС Конкурсна комісія вперше запровадила позитивний підхід відбору, це означає, що за результатом конкурсу лише відібрані кандидати отримають рекомендації до призначення, які будуть публічними і розміщеними на сайті ВРП.

Заступник голови Конкурсної комісії Тед Зажечни наголосив: «Ми виконали те, що обіцяли народу України – рекомендували ВРП кращих з тих, хто подав свої кандидатури на конкурс. У нас не було мети визначити рівень роботи судді, адвоката чи науковця, які прийшли на конкурс – ми оцінювали їх здатність працювати членом кадрового органу судової влади, а саме проводити незалежні та доброчесні конкурси в судові органи, проводити кваліфікаційне оцінювання суддів, аналізувати великі обсяги інформації, налагоджувати прозорі комунікації, розробляти сладні документи, управляти кадрами та проводити їх незалежну оцінку. Ми вважаємо, що рекомендовані кандидати здатні виконати ці завдання».  

Конкурсна комісія вдячна всім кандидатам за участь у конкурсі та бажання впроваджувати зміни у судовій владі країні, а також громадським огранізаціям, державним органам і міжнародним донорам за постійну допомогу та підтримку у проведенні конкурсу.

Довідково

Станом на 28 лютого 2023 року у судах першої і другої інстанції не вистачає 2152 суддів. За даними Державної судової адміністрації на початок 2023 року не здійснюють правосуддя через відсутність суддів Устинівський районний суд Кіровоградскьоі області та Ананьївський районний суд Одеської області.  

Конкурс на посаду члена ВККС розпочався 4 лютого 2022 року, був призупинений через  російську військову агресію і поновлений з 15 липня 2022 року.  Участь у конкурсі взяв 301 правник, до другого етапу – співбесід – було запрошено 64 кандидити, 61 з яких взяв у співбесідах участь. Конкурсна комісія вивчила понад 13 тисяч документів, майже 1500 майнових декларацій, понад 640 пояснюючих документів кандидатів та близько 300 довідок від громадських організацій, порівняла відповіді кандидатів з письмовими мотиваціями. За результатами другого етапу сформований перелік із 32 переможців.   

Вища рада правосуддя