Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулось засідання колегії Територіального управління ДСА України в Сумській області

14 березня 2023, 15:15

14 березня 2023 року відбулось засідання колегії Територіального управління Державної судової адміністрації України в Сумській області за участю керівництва управління, голови Сумського апеляційного суду Володимира Рунова, а також голів та керівників апаратів місцевих судів Сумської області.

Під час засідання присутні обговорили підсумки роботи територіального управління у 2022 році та пріорітети діяльності у 2023 році.

Начальник Територіального управління Державної судової адміністрації України в Сумській області Віктор Кібець під час свого виступу звернув увагу на стан фінансового та матеріально-технічного забезпечення судів, нарахування та виплати заробітної плати та суддівської винагороди, кошторисні призначення в минулому та поточному роках; закцентував увагу на стан забезпечення судів засобами інформатизації.

Присутні обговорили актуальні питання щодо роботи судів в період воєнного стану, а також питання щодо бронювання військовозобов’язаних на період дії воєнного стану та мобілізації; щодо порядку перетину державного кордону.

Учасники також приділили увагу проблемі кадрового дефіциту та наявності незаповнених вакансій в судах; було проаналізовано питання стосовно надходження справ до судів та навантаження на суддів.

Також під час колегії обговорили питання стосовно забезпечення безперебійного та належного відправлення правосуддя в умовах сьогодення.

Нагадаємо, що з метою забезпечення безперешкодного здійснення правосуддя Перелік секторів критичної інфраструктури, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 9 жовтня 2020 р. № 1109 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2022 р. № 1384), доповнено сектором «Правосуддя».

Забезпечення безперебійним електропостачанням будівель судів залишається станом на теперішній час пріорітетним питанням.

Завдяки співпраці ТУ ДСА України в Сумській області з Сумською ОВА в рамках надання Україні міжнародної технічної допомоги для потреб місцевих загальних судів області виділено 5 одиниць дизельних генераторів.

Також з метою забезпечення безперебійного електроживлення приміщень Роменського та Охтирського міськрайонних судів для закупівлі генераторів виділено кошти з місцевих бюджетів.

Загалом на даний час генераторами забезпечено 16 місцевих загальних судів.

Під час заходу продемонстровано роботу по відновленню приміщень судів після ворожих атак. Так, в результаті ворожого бомбардування міста 8 березня  2022 року приміщення Охтирського міськрайонного суду зазнало руйнувань. Вибуховою хвилею було пошкоджено значну кількість кабінетів суддів, залів судових засідань, кабінетів працівників апарату суду та приміщень загального користування суду.

Враховуючи неможливість судом здійснювати правосуддя під час воєнного стану, Верховним Судом 25 березня 2022 року було змінено територіальну підсудність судових справ  Охтирського міськрайонного суду Сумської області та визначено його підсудність Шишацькому районному суду Полтавської області.

Приміщення суду  було включено до Переліку витрат на ліквідацію наслідків воєнних дій та відновлення інфраструктури населених пунктів, погодженого Міністерством розвитку громад та територій України, для фінансування будівельно-монтажних робіт.

Також рішенням комітету Охтирської міської ради виділено субвенцію для ремонту системи опалення.

Відновлювальні роботи закінчено 10 жовтня 2022 року, а з 24 жовня 2022 року, ураховуючи наявність належних умов для здійснення правосуддя, територіальну підсудність судових справ Охтирського міськрайонного суду Сумської області було відновлено.

Також пошкодження отримали приміщення Буринського, Великописарівського, Тростянецького районних судів. Внаслідок ворожих обстрілів в судах було пошкоджено фасади, вибиті вікна та двері. На  даний час проведені всі необхідні ремонтні роботи.

Голова Сумського апеляційного суду Володимир Рунов в своєму виступі звернув увагу на важливість комунікації з головами та керівниками апарату судів та зазначив, що судді апеляційного суду завжди відкриті для спілкування.

За підсумками засідання колегії прийняті відповідні рішення з метою контролю та подальшого вдосконалення роботи по всім напрямкам діяльності.

 Територіальне управління Державної судової адміністрації України в Сумській областi