Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Робоча група Верховного Суду зі стратегічного розвитку розпочала роботу над п’ятирічною стратегію ВС

13 березня 2023, 16:12

10 березня 2023 року відбулася перша сесія стратегічного планування, у якій узяли участь Голова та судді Верховного Суду, керівники ключових структурних підрозділів Верховного Суду, керівники секретаріатів і керівник апарату ВС.

Першу сесію модерували Олена Кібенко, суддя ВС у Касаційному господарському суді, та Олександра Яновська, суддя ВС у Касаційному кримінальному суді.

Розпочинаючи сесію, модераторка Олена Кібенко зазначила: «Верховний Суд пройшов п’ятирічний етап становлення інституції. У 2018 році робоча група з питань менеджменту розробила амбітний план розвитку ВС, який частково був реалізований. Нині в умовах сучасних реалій доцільним є формування нової стратегії розвитку ВС з урахуванням сучасних викликів, ризиків та можливостей. Ми маємо чітко розуміти, чого прагнемо, куди і як рухаємося, ми мусимо запланувати наше майбутнє для уникнення інерційних, негативних сценаріїв розвитку».

Співмодераторка Олександра Яновська наголосила, що повномасштабна війна, яка триває вже другий рік, ставить перед Верховним Судом нові завдання, насамперед щодо розгляду справ стосовно злочинів агресії, воєнних злочинів, компенсації збитків тощо. Тож ефективність роботи за всіма напрямами – один із ключових пріоритетів Верховного Суду, адже кількість справ, пов’язаних із війною, збільшуватиметься.

Перша сесія стратегічного планування була присвячена роботі над місією та візією (баченням) Верховного Суду через п’ять років. Учасники провели аналіз внутрішніх і зовнішніх ризиків та можливостей (SWOT-аналіз), а також детально зупинилися на двох стратегічних напрямах – єдності судової практики й ефективності зовнішніх та внутрішніх комунікацій.

Завершуючи сесію, Голова Верховного Суду Всеволод Князєв акцентував, що «безумовним пріоритетом для Верховного Суду на найближчі п’ять років є створення сильної, незалежної судової влади, яка працює якісно й ефективно задля утвердження верховенства права та справедливості для кожного, хто звертається до судів за захистом порушених прав».

Наступні сесії будуть присвячені таким стратегічним напрямам, як скорочення строків розгляду справ, цифрова трансформація процесів у ВС, фінансова ефективність і скорочення витрат, забезпечення першокласного сервісу для учасників процесу та відвідувачів ВС, взаємодія із суддями першої і другої інстанцій, органами системи правосуддя та державної влади, розвиток персоналу й корпоративної культури, євроінтеграція тощо.

За результатами всіх сесій робоча група ВС зі стратегічного розвитку сформує план розвитку Верховного Суду на п’ять років, який буде запропоновано для обговорення і затвердження на Пленумі ВС.

Верховний Суд